РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Снежана Стойчева, Imoti.net: С около 20% са поскъпнали жилищата в Стара Загора през последната година

Публикувано на:

Снежана Стойчева е управител на водещия сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net. На 22 март в Стара Загора ще се проведе бизнес форум, който цели да анализира пазара на жилищни имоти, жилищнто кредитиране, тенденциите на пазара. С колко са поскъпнали имотите в региона и каква е причината, отговори за zagora.bg Снежана Стойчева.

С колко процента са поскъпнали имотите в Стара Загора през последната година?

С около 20% средно са се покачили цените на жилищата през миналата година. При инфлация от около 17% и среден ръст от 18% за страната на цената на жилищата, това е нормално повишение.

Основателно ли е това поскъпване и очертава ли се ново, или цените са изкуствено надути и нереално високи?

Поскъпването е продиктувано от големия интерес на купувачите да съхранят финансови средства, както и да подобрят комфорта си на живот. Ниските лихвени проценти по ипотечното кредитиране и повишаването на доходите също са основателни причини за новите цени. И в началото на тази година се забелязват оферти с по-високи цени. Засега няма сигнали те да падат. Все още търсенето е по-голямо от предлагането. По-скоро може да се очаква задържане на цените. Има много неизвестни, за да може да се направи точна прогноза. Все пак в близко бъдеще, примерно до края на тази година, едва ли ще бъдем свидетели на срив при цените на жилищата. А според някои експерти дори е възможно повишаването им, тъй като ще растат цените на новото строителство, заради цените на суровините, материалите, труда.

Какви са предизвикателствата и проблемите, пред които е изправен имотният пазар?

По принцип те са очаквани и се отнасят за цялата страна – това са инфлацията, лихвените проценти по ипотечното кредитиране, разходите за строителство, демографската криза, политическата нестабилност. За да научим повече за пазарните нюанси в различни региони в страната, провеждаме дискусии с участието на икономисти, банкери, брокери на недвижими имоти. Форумът в Стара Загора ще ни ориентира и за регионалните фактори, които влияят на пазара на имоти тази година.

Какви имоти са най-предпочитани?

През миналата година интересът е предимно към двустайните жилища. Предполагаме, че и тази година фокусът на купувачите ще е в по-малки апартаменти. Водещото в случая е по-достъпната цена.

Старо или ново строителство се търси повече?

Купувачите предпочитат готови завършени, дори обзаведени жилища, в които да могат веднага да заживеят. При старото строителство те нямат притеснение кога и дали обектът ще бъде завършен. Имотите в строеж по принцип се предлагат на по-ниска цена, но в момента заради повишените разходи за строителство, те излизат на пазара на по-висока цена и това веднага рефлектира върху цените на жилищата старо строителство. За съжаление, офертите за имоти старо строителство са и по-малко, което също покачва цената им.

Липсата на кадри е основен проблем във всички сектори. Сблъсква ли се и сектор недвижими имоти с него?

По отношение на брокерите на недвижими имоти не мисля, че има подобен проблем. В строителството очакванията са да се повишат възнагражденията за труд на строителните работници, за да се отговори на високата инфлация и за да бъдат задържани добрите строителни кадри.

В Стара Загора предстои форум за имотния пазар. Бихте ли ни разказали малко повече за него? Какви ще бъдат основните акценти?

Ще бъде представен анализ на пазара на имоти в Стара Загора и региона – какво търсят купувачите от различни възрастови групи, кои са предпочитаните типове имоти и региони. Ще бъдат представени данни и за жилищното кредитиране – има ли ръст в отпуснатите кредити през миналата година и какъв е профила на кредитоискателите в Стара Загора. Ще научим и много статистически данни, които имат отношение към състоянието и тенденциите в пазара на имоти. Ще говорим за цените на имоти и за ипотечното кредитиране в страните от Европейския съюз и къде сме ние. Ще търсим отговор и на въпроса – как ще се отрази на пазара на недвижими имоти влизането ни в Еврозоната. Темите са актуални и дебатът ще даде много полезна информация на аудиторията.

Тази година бизнес форумите се провеждат в подкрепа на фондация „Очи на четири лапи". Защо точно тази фондация?

Тази фондация подготвя кучета-асистенти за незрящи хора, деца с диабет и аутизъм, хора с двигателни проблеми. Припознахме тази кауза, защото чрез грижа и внимание към кучетата се помага на хора в нужда, за да живеят пълноценно. В моето семейство сме доброволци към Фондацията от 8 години. Отгледали сме и сме социализирали 4 кученца, които в процеса на обучение са били част от екипа на Investor Media Group. Ние сме запознати с огромната работа, която трябва да свършат приемните стопани и инструктурите от Училището за кучета – водачи, ценим много усилията на доброволците и на учителите, и смятаме, че обществото ни има какво да научи за всеотдайната работа и на обучените кучета. Гордеем се, че точно в подкрепа тази дейност е социалната ни кауза.

Вижте още