РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Висок интерес към информационната кампания на Български фермерски съюз

Публикувано на:

На висок интерес се радват събитията, част от Националната информационна кампания „Възможности за подкрепа на земеделските стопани – 2023 г.“ на Български фермерски съюз. В шестте града – Пазарджик, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Шумен и Добрич,  председателят на организацията Георги Стоянов запозна присъстващите с мисията и дейността на Съюза. Той подчерта и основната идея на кампанията - информиране на земеделските стопани за всички възможности, от които могат да се възползват. 

Програмата включва три панела. В „Очаквания към старта на Кампания 2023 – възможности и основни предизвикателства за агросектора“ Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“, Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“ и Даниел Илиев, експерт в Министерство на земеделието, разясняват новите интервенции и правила при директни плащания  и агроекология за 2023 г. В частта „Възможности за подкрепа на агросектора чрез Плана за възстановяване и устойчивост на България“ Мария Христова от дирекция „Развитие на селските райони“, Министерство на земеделието, представя всички нови възможности за подкрепа на инвестиции в агросектора през 2023 г. по Плана. В третата част експертът от Български фермерски съюз Николай Вюстен прави експертна оценка относно съвместимостта на проектите с финансиране по ПВУ с Принципа за „Ненанасяне на значителни вреди“, след което в дискусионен  формат се обсъждат въпроси и възникнали казуси. В Бургас по желание на местните беше добавен и четвърти панел, който акцентира върху Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА 2021-2027 г.) 

Събитията продължават, като те са с начален час 10:00 (регистрация на участниците в 9:30) и отворен достъп за всички заинтересовани. През следващата седмица домакини са Хасково – 21 март, конферентна зала в парк-хотел „Европа“; Кърджали – 22 март, конферентна зала в хотел „Арпезос“ и Смолян – 23 март, зала 201 – Областна администрация – Смолян. Предстоят информационни кампании и в Плевен, Перник, Благоевград, Видин и Велико Търново. 

Партньори на събитията са областните дирекции „Земеделие,“, Lumbreco, M & M Fruit, CMD International Group, ГЕБО Консултинг и други. 

Повече информация е достъпна на уебсайта на информационната кампания: https://farmunion.bg/info-campaign-2023/ 

„Български фермерски съюз“ е национално представено сдружение с нестопанска цел, а членовете му вече наброяват стотици представители от всички сегменти на земеделието и преработвателната промишленост. Част от идеите, задачите и предизвикателствата, които са заложени при структурирането на организацията са свързани с подобряване дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани, производители, преработватели и търговци, прецизно управление на селското, горското и рибовъдните стопанства, провеждане на активен диалог с държавните органи.

Вижте още