РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Красимир Вълчев, водач на старозагорската листа на ГЕРБ – СДС: Гласувайте с разум за стабилно правителство, което ще изведе България от кризите и ще запази комплекс „Марица изток“!

Публикувано на:

Водачът на листата с кандидати за народни представители от ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район и Делян Добрев, водач на листата в Хасковски избирателен район, проведоха среща в Раднево с ръководителите на синдикалните организации в ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“, работещи в двете държавни дружества и жители на общината.

В нея участваха още кметът на Раднево д-р Теньо Тенев и кандидатите за народни представители от Старозагорски избирателен район Живко Бончев, доц. Деян Стратев и Мартин Мартинов.

„Рудниците и централите в комплекс „Марица изток“ са важни не само за региона, но и за цялата страна, затова каузата на ГЕРБ – СДС в Старозагорския регион е „Марица изток е България“. Тя се превърна в национална, защото все повече хора извън нашата област осъзнават, че ако нямахме половината от въглищните мощности през миналата година, България щеше да внася необходимата електрическа енергия. Това означава фирмите да не получат компенсации заради ненормално и екстремно високите цени на тока, защото тези пари се разпределиха от печалбата, генерирана от българските енергийни дружества. Без тази помощ стотици предприятия във всички сектори щяха да са затворили. Респективно десетки хиляди хора щяха да останат без работа“ – заяви Красимир Вълчев.

Той е категоричен, че България не може в следващите поне 15 години да изгради заместващи базови мощности, още по-малко – балансиращи. „Искаме да запазим до 2040 г. обема на производството на ток от въглища, като през този период трябва да се инвестира в преходни и крайни технологии. Трябва да се изготви План за реален справедлив преход“ – каза още кандидатът за народен представител.

В отговор на страховете на представителите на синдикатите, че служебното Министерство на енергетиката подготвя планове за изграждане на частни фотоволтаични паркове на територията на „Мини Марица изток“, Красимир Вълчев заяви категорична позиция, че такива трябва да има единствено и само, ако са собственост на държавното въгледобивно дружество и на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Той подчерта, че е важно да има убеденост във всички политически сили, че България не може без минноенергийния комплекс.

„Ние обаче знаем, че нашите опоненти от „батерийната коалиция“ не мислят по този начин. В Народното събрание те гласуваха за предоговаряне, защото щяха да останат малцинство и ще нарушат популисткото си поведение. Техните интереси са други. Те предадоха българската енергетика и спазариха „Марица изток“ срещу проекта за батерии. Единственият шанс да спасим комплекса, региона и енергетиката на страната, е да не ги допуснем повече до държавното управление“ – каза Красимир Вълчев.

„Трябва много ясно да се знае кой пое ангажимента за поетапното затваряне на въглищните централи. Това стана факт на 2 август 2022 г. с подписа на Асен Василев. Документът е публикуван на сайта на Европейската комисия и всеки може да се запознае с него“ – заяви Делян Добрев и добави, че всичко, което говорят и обещават от „Промяната“, е откровена лъжа и всяка от тях може да бъде опровергана с документи.

Той и Красимир Вълчев уточниха, че предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е труден, но не и невъзможен процес. Необходимо е обаче стабилно правителство, което много добре да защити своите аргументи за запазването на дейността и работните места в комплекс „Марица изток“, а такова без ГЕРБ – СДС е невъзможно.

Кандидатите за народни представители за пореден път чуха тревогите и опасенията на хората, заети в енергийния сектор, свързани и с щетите, които нанася и служебният кабинет. Те настояват за съставяне на работещо правителство, което още от първия си ден да започне с реални действия за защита на българската енергийна независимост, националната сигурност и овладяването на инфлацията.

„На 2 април трябва всички заедно да направим избора, който ще защити основния поминък не само в региона на Стара Загора. В противен случай няма да има училища, детски градини и работни места, защото населените ни места ще се обезлюдят“ – каза в заключение на срещата кметът на община Раднево д-р Тенчо Тенев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Вижте още