РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

От Възраждане питат: Готви ли се служебното правителство да закрие въгледобива в Старозагорско?

Публикувано на:

От политическа партия "Възраждане" твърдят, че служебното правителство е задействало процес по създаване на държавно предприятие, което ще се занимава с трансформацията на комплекса "Марица-изток", което на практика има за цел спиране на дейностите по въгледобив и поставяне на процесите по рекултивация под контрола на Министерство на енергетиката. По думите на народния представител в 47-ото и 48-ото НС и кандидат за депутат Искра Михайлова тези действия са в разрез с решението на Парламента за преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Също така, освен тежък социален ефект в региона, това би довело и до поредна крачка в посока свръхцентрализация в столицата на управлението на ключови сектори.

В същото време министерството е изготвило и меморандум, според който на терени на Мини "Марица-изток" ще бъдат изградени общо 4000 mW възобновяеми мощности в срок до 2029 г. Според експерти на "Възраждане" това би довело до огромен риск от екологична катастрофа, тъй като за адекватна и най-вече безопасна рекултивация на земите в комплекса са нужни много повече от няколко години. 

Михайлова припомня, че няколко правителства поред залагат планове за ликвидиране на въглищните ни мощности и от "Възраждане" са категорични, че няма да позволят да се случи икономическото убийство на старозагорски регион, което ще води след себе си и загуба на българския енергиен суверенитет.

Служебното правителство няма представителност да взима подобен род дългосрочни решения. Те задължително трябва да минат обсъждане в работещо Народно събрание. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Вижте още