РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

По-лесен преход от образование към заетост за уязвимите групи

Публикувано на:

Община Стара Загора и Сдружение „Свят без граници“ изпълняват Проект № BG05M9OP001-2.056-0001 „С грижа за всеки гражданин от уязвимите групи - успешен модел за социално-икономическа интеграция в община Стара Загора“ по процедура BG05M9OP001-2.056 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2“

Бенефициент е Община Стара Загора. Общата стойност на проекта е  1 586 159.73 лева, а продължителността му 22 месеца.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Целта на проекта е създаването и прилагането на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Стара Загора, насочен към повишаване на качеството на живот, намаляване на бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.

Специфичните цели на проекта са:

- насърчаването на икономическата активност и заетостта сред уязвимите групи;

- повишаване на квалификацията и подобряване на пригодността за заетост;

-подобряване на здравния статус и промоция на здравето в маргинализираните общности;

- повишаване на качеството на живот и социална интеграция на възрастни хора и хора с увреждания;

- преодоляване на негативните стереотипи спрямо ромската общност;

- намаляване на дела на отпадналите от образователната система деца и ученици от уязвимите групи;

- подобряване достъпа до качествено образование за деца и ученици от уязвимите групи;

- подкрепа за по-лесен преход от образование към заетост.

Така дефинираните цели са в пълно съответствие с целите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за постигането на по-висока и качествена заетост, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, както и с една от основните цели на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в контекста на Стратегията "Европа 2020" за намаляване на процента на преждевременно напусналите училище до под 11%.

Както общата, така и специфичните цели на проекта ще допринесат пряко за постигането на Специфична цел 1 на Инвестиционен приоритет 1 от Приоритетна ос 2 на ОП РЧР - "Увеличаване на броя на лицата от уязвими етнически общности, включени в заетост, образование, обучение, социални и здравни услуги с фокус върху ромите, мигранти, участници с произход от други държави" по-конкретно по отношение дейностите по всички четири основни направления от инвестиционния приоритет, насочени към интеграция на ромите. Специфичните цели на проекта в сферата на образованието са насочени към постигането на целите на Специфична цел 1 на Инвестиционен приоритет 9ii от Приоритетна ос 3 на ОП НОИР - "Повишаване броя на успешно интегрираните чрез образователната система деца и ученици от маргинализирани общности, включително роми".

Общата и специфичната цел на проекта са в пълно съответствие с общата и специфичните цели на процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с интегрирано проектно предложение „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи.

Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2.

Проектът включва интегриран междусекторен подход и иновативни модели за допълняемост на отделните дейности по всяко от четирите и между отделните направления на процедурата.

Очакваните резултати от изпълнението на дейностите по проекта включват:

- намаляване на безработицата и повишаване на доходите на лицата от целевата група;

- повишаване информираността на обществото и преодоляване на негативните нагласи;

- придобиване или повишаване на професионална квалификация;

- подобрен достъп до социални и здравни услуги;

- в резултат на проведените здравни профилактични прегледи ще се постигне превенция на заболявания;

- включване в обществени мероприятия на малцинствата;

- ще се създадат условия за формиране на трайни и позитивни нагласи за толерантно отношение и подкрепа към етническите малцинства.

- ще се постигнат реални и трайни резултати в образователната интеграция на учениците от етническите малцинства в Община Стара Загора. Ще се усвоят умения за по-добро

- общуване и ограничаване на конфликтите.

Проектът ще повлияе пряко върху мотивацията на целевата група като гарантира в голяма степен намаляване на броя на ранно напускащите училище и осигуряване на по-високо образователно ниво.

Постигнатите измерими резултати от проекта и създадените партньорства и мрежи ще бъдат добра база за развитие на социалната икономика в общината. Ще се разработват нови проекти за кандидатстване по оперативните програми, насочени към подобряване състоянието и постигането на социално-икономическа интеграция на уязвимите групи във всички населени места на общината.

Вижте още