РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Жълт код за силен вятър в част от страната

Публикувано на:

Предупреждение от първа степен - жълт код за усилване на югозападния вятър в близост до северните склонове на планините и в югоизточните райони от страната, издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология.

Кодът е в сила за 16 области на страната - София град, София област, Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана, Видин. Ще духа силен вятър, като във Видин, София област, Кюстендил и Благоевград се очакват и интензивни валежи

Метеоролозите съобщават, че се очаква поривите на вятъра да достигнат до 20-24 метра в секунда, или до 72-86,4 километра в час.

Заради преминаващо атмосферно смущение вечерта и през нощта срещу събота в Западна България до сутринта и в отделни южни райони от страната ще има локални краткотрайни валежи с количества до 20-25 литра на квадратен метър. Възможни са и гръмотевици.

В събота в Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад, в повечето райони ще е умерен. Ще бъде предимно облачно, с валежи, значителни по количество на места в Югоизточна България, където е възможно да са придружени и с гръмотевици. Все още ще е топло за периода, но вечерта и през нощта срещу неделя вятърът ще стане северозападен, ще се усили и с него бързо ще нахлуе сравнително студен въздух.

До сутринта в неделя валежите ще спрат, от запад на изток и облачността ще се разкъса, през деня ще намалее до слънчево време.

Температурите ще се понижат и преобладаващите ще са: минималните - от минус 2 до 3 градуса, а максималните - между 7 и 12.

Вижте още