РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Румънец е задържан за превозване на мигранти

Публикувано на:

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 23-годишен румънски гражданин, за това, че на 06.03.2023 г., на км 205 на автомагистрала „Тракия“, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Ситроен Джъмпер“, противозаконно е подпомогнал 25 мъже, от които едно лице, ненавършило 16-годишна възраст, всички граждани на Афганистан, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, т.4 и т.5, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Мъжът е румънски гражданин. С него се свързал негов сънародник и му предложил да изкара пари от превоз на мигранти в България. Двамата отишли до гр. Букурещ, Румъния, където срещу 500 евро задържаният наел товарен автомобил, марка „Ситроен Джъмпер“. На него му била изпратена локация, от която да вземе мигрантите. Той трябвало да чака в кабината на автомобила, без да слиза от нея.

На 6 март 2023 г. мигрантите се качили в колата. Малко по-късно автомобилът бил спрян от полицейски патрул на км 205 на автомагистрала „Тракия“, област Стара Загора.   

По делото е установено, че афганистанските граждани се договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България срещу около 3000 евро на човек. Били превозени с микробус до оградата на турско-българската граница. През тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от водачи преминали на територията на България. Те вървели пеша около 3-4 дни. На 6 март 2023 г. достигнали до място, където ги чакал товарният автомобил, управляван от мъжа. 

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан за срок от 72 часа.

Районна прокуратура-Стара Загора ще внесе искане в Районен съд-Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Активната работа по събиране на доказателства продължава.

Вижте още