РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

ТрУ изпълнява проект за развитие на научните изследвания и иновациите

Публикувано на:

В новооткрития Академичен информационен център на Тракийски университет бе дадено официалното начало на дейностите по проект “Развитие на научните изследвания и иновациите в ТрУ в услуга на здравето и устойчивото благосъстояние”.  Проектът се осъществява в изпълнение на договор за финансиране на инвестиция № BG-RRP-2.004-0006 по процедура за получаване на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост BG-RRP-2.004 „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“.

Тракийски университет е едно от 9-те български висши учебни заведения, одобрени да получат статут на изследователски университет. Съгласно условията на проекта, в рамките на следващите 4 години старозагорското висше учебно заведение ще развива активна научно-изследователска дейност в 4 научни групи - “Интелигентно аграрно производство за функционални и здравословни храни и добавки”, “Молекулна медицина - двупосочен мост между фундаменталните и клиничните изследвания”, с учени публикуващи в областите “Медицина и биомедицински науки”, “Дигитализация, иновации и индустрия” и особено актуалното в контекста на зеления преход направление  “Водород и горивни клетки”. Предвидено е и финансирането на научни групи,  чиито изследвания са с потенциал за създаване на патенти. Не на последно място - предвидени са значителни средства и за осъществяване на международни сътрудничества, по които активно ще могат да работят всички учени от университета. 

„Днес започваме активна работа по тази уникална възможност – Тракийски университет да бъде част от изследователските университети в България. Това означава, че държавата ни е оценила и ни се доверява, но това доверие е заслуга на поколения преподаватели и научни работници. Благодаря на всички колеги, които са работили активно през годините за утвърждаване на нашия университет, както и на всички настоящи колеги, с които поставяме началото на нашия нов проект, посветен на научните изследвания и иновациите в Тракийски университет“, каза ректорът проф. Добри Ярков.

Специални гости на събитието бяха проф. Георги Вайсилов, изпълнителна агенция „Програма за образование“ на МОН, проф. Васил Маринов, функционален ректор “Администрация” на Софийски университет, доц. Галя Ставрева, зам.-ректор по научноизследователската дейност на Медицински университет – Плевен доц. Мариела  Камбурова – зам.-декан по учебната дейност и евроинтеграция  и г-н Христо Дочев – ръководител на секретариат ЕП.

 

 

Вижте още