РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Издирват водача на микробуса, превозвал мигранти и катастрофирал на „Тракия“

Публикувано на:

„Предприети са всички оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на водача на товарния микробус, превозвал мигранти и катастрофирал на автомагистрала „Тракия“ край Чирпан, като при пътното произшествие е загинал един от тях“. Това съобщи Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

Шофьорът на превозното средство се търси по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Стара Загора за причиняване на катастрофа по непредпазливост, при която е загинало едно лице и са причинени телесни повреди на повече от едно лице – престъпление по чл.343 от Наказателния кодекс.

Пътното произшествие е станало на 165 км на автомагистрала „Тракия“. В микробуса, в посока гр. София,  са пътували 45 чужденци, граждани на Афганистан.

Към настоящия момент десет от мигрантите се намират в болница, сред тях е и 11-годишно момче. Останалите ще бъдат настанени в миграционни центрове в страната.  

Под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора се изясняват причините и условията, довели до настъпването на тежкото произшествие. Извършен е оглед на местопроизшествие, разпитани са множество свидетели. Предстои изготвянето на автотехнически и съдебномедицински експертизи, както и разпити на свидетели. Пред товарния микробус се е движела пилотна кола, чийто водач е установен и задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

„Считаме, че взаимодействието между прокуратурата и органите на МВР се подобрява. Буди тревога обаче увеличението на случаите, свързани с трафик на хора на територията на област Стара Загора, както и други криминални престъпления - като битова престъпност, разпространение на наркотични вещества, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици“, коментира окръжният прокурор.

По думите му засиленият трафик на хора води до настъпването на тежки инциденти, при които имаше и пострадали полицейски служители, а също и мигранти.

„Всеизвестно е, че престъпността, свързана с трафик на хора най-често се извършва от организирани престъпни групи, защото предполага разпределение на ролите на извършителите. Структурните промени в органите на съдебната власт, в частност законодателните промени, свързани с закриването на специализираното правосъдие, несъмнено рефлектират негативно върху борбата с този вид престъпност“, допълни окръжният прокурор на Стара Загора. Според него се налага извода, че при разследването на този вид престъпления, както полицията, така и прокуратурата, следват събитията, а би трябвало съответните държавни органи да вземат адекватни мерки, с оглед ограничаване на случаите на незаконно преминаване границата на Република България. 

Вижте още