РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорски адвокат с първа стихосбирка

Публикувано на:

До няколко дни ще излезе първата стихосбирка на старозагорския адвокат и доктор по опазване на културно - историческото ни наследство Георги Георгиев. В нея са събрани 19 стихотворения, обединени под заглавието "Вяра и въглени". За Георгиев поезията е инструмент, който внася ред в объркано ежедневие и го подрежда по хармоничен начин. 

"В последните две години сме свидетели на хаос и кризи. Това е моят личен път към спасението – на националните идеали, на културното ни наследство, на любовта, която в подобни моменти изпитва най-силно несгодите. Всички сме засегнати по един или друг начин. Тази книга е предизвикателство към модерната ни цивилизация, в която всеки е собственик на нещо материално, но най-вече на своя интелект. Лириката е най-нежната струна на човешката душевност и чрез нея аз изразявам себе си и своето светоусещане", споделя авторът.  

В стихосбирката са събрани 19 стиха - за предците ни, за техните дела, за строителите на Стара Загора - например Митрополит Методий.

"Аязмото е единствен пример в България на защитена национална ценност – образец на парковото и градинското изкуство. На него дължим много и затова съм посветил стихотворение за делото му. Присъства и любовта, без която не можем. Критиката и читателите ще дадат оценка на труда ми и аз вярвам, че всеки от нас може да допринесе за познаването на Стара Загора и опазването на културното наследство. Знаем, че културата върви преди икономиката и ако имаме по-познаваема култура, ще имаме и постижения, също като в спорта, в математиката.

Стара Загора е град на над 8000 години и е люлка на лириката и поезията. Имена като Гео Милев и Веселин Ханчев изпъкват и ни правят горди, че сме старозагорци. Имаме и първият представител на научно-фантастичния роман – Георги Илиев с романа "О-Корс". Да допринеса и зрънце е достатъчно, особено в редиците на изтъкнати поети и лирици", казва Георги Георгиев.

 

Вижте още