РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметове обсъдиха общински антикорупционни реформи на кръгла маса на Международния републикански институт (IRI)

Публикувано на:

Международният републикански институт (IRI) събра кметове и заместник-кметове от десет български общини, за да обсъдят приемането и прилагането на програми за антикорупционни реформи, изработени от работни групи на местно ниво с участието на представители на общинските власти и гражданския сектор. Дискусията се проведе под формата на кръгла маса със специален гост посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

"Днес съм тук с Вас по две причини. На първо място, за да изразя уважението си към работата и ангажимента Ви за повече прозрачност и на второ място, за да подчертая важността на Вашите усилия. Вашата работа е важна, защото повишаването на прозрачността и превенцията и противодействието на корупцията са ключът към повече просперитет за гражданите," отбеляза посланик Мустафа в началото на срещата.

Представените на срещата десет общини участват в програмата на IRI „Борба с корупцията на общинско ниво в България" от есента на 2021 г. В събитието участваха Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община, Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

Кметовете и заместник-кметовете се обединиха около важността както на официалното приемане, така и на изпълнението на програмите от реформи, разработени в рамките на програмата IRI. Те отбелязаха общите предизвикателства, пред които са изправени по отношение на ефективната прозрачност и гражданското участие. Общинските лидери изразиха и готовност за ефективно реализиране на разработените реформи.

Програмният мениджър на IRI София Петкова подчерта, че общинските програми за антикорупционни реформи са продукт на работни групи във всяка от общините. Програмите се основават на предизвикателствата, идентифицирани чрез методологията за оценка на уязвимостта към корупция на IRI, която беше приложена в десетте общини. Работните групи създадоха програмите от реформи, като избраха уязвимостите, които те да адресират и изработиха реформи, съобразени с местните нужди.

„Изготвянето и приемането на програмите от реформи е жизненоважно и ние сме благодарни за активната роля на Вас и Вашите екипи във всички етапи от програмата на института. Прилагането на приетите реформи е още по-важно. IRI се ангажира да продължи да оказва подкрепа на Вашите общини при осъществяване на реформите", сподели Петкова с кметовете.

Програмите от реформи, изготвени и приети с единодушие от общинските работни групи, бяха изпратени през декември 2022 г. на кметовете за разглеждане за официално приемане. Пет общини вече са приели своите програми за реформи с решение на общинските съвети – Стара Загора, Бургас, Кърджали, Разград и Столична община. Очаква се останалите общини да приемат своите програми за реформи през следващите месеци.

Международният републикански институт (IRI) е надпартийна организация с нестопанска цел, която работи за разпространение на свободата и демокрацията в световен мащаб, подкрепяйки политическите партии в усилията им да станат по-отзивчиви, подпомагайки укрепването на прозрачното и отговорно управление и работейки за засилване ролята на маргинализирани групи в политическия процес, включително на жените и младежите. Повече информация е достъпна на www.iri.org.

В изпълнение на програмата на Международния републикански институт (IRI) за България, в десетте участващи общини бе извършена оценка на уязвимостите към корупция по разработената от IRI методология Vulnerabilities to Corruption Assessment (VCA) с цел идентифициране на съществуващите уязвимости. Наред с това екипът на IRI проведе в общините проучвания на общественото мнение, измервайки възприятията за корупция и прозрачност. През юли 2022 г. IRI организира национална антикорупционна конференция, на която кметовете на десетте общини, участващи в програмата, подписаха антикорупционен пакт. С този документ те се ангажираха да работят за повече ефективна прозрачност, откритост, достъпност, ангажираност на гражданите, както и за ефективно използване на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво. В рамките на програмата, IRI сформира общински работни групи от представители на правителствения и неправителствения сектор, които през есента на 2022 г. изготвиха програми от реформи, които бяха предоставени за официално приемане на кметовете на общините.

Вижте още