РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Експертиза доказва с каква скорост се е движил автомобилът при инцидента, в който загина 7-годишно дете

Публикувано на:

От 3 до 15 или от 5 до 20 години „лишаване от свобода“ може да получи 42-годишния мъж, причинил катастрофата край старозагорското село Хрищени, при която загина 7-годишно момиче. Наказанието ще бъде в зависимост от обвинението, което ще бъде предявано, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Водачът е управлявал автомобила с концентрация на алкохол от 1,42 промила, установена с техническо средство.

Инцидентът стана в събота вечерта. Шофьорът на автомобила е превозвал двете си деца – момиче на седем и момче на девет години. Момчето е настанено в болница с множество фрактури и политравми, травма на гърдите и на главата, посочи Атанасов.

7-годишно момиче загина при катастрофа с пиян водач

Водачът е със счупен шиен прешлен и травма на главата. Към момента не е в състояние да се провеждат каквито и да било действия по разследването. Състоянието му не е позволило да бъде тестван за употреба на наркотични вещества.

Скоростта, с която шофьорът е управлявал автомобила, не е установена. „Може да се предполага, че е била висока, тъй като в предната част автомобилът е доста увреден, но скоростта ще бъде установена с точност при заключението на автотехническата експертиза“, каза Дичо Атанасов.

Предстои да се установи и дали децата са превозвани според законовите разпоредби да бъдат в обезопасителни столчета или седалки. Данните към момента сочат, че вероятно това не е било спазено, тъй като момиченцето е загинало след като е „изпаднало при удара на автомобила в циментова ограда извън колата“, обясни още Атанасов.

„Опитваме се да променим наказателно-съдебната доктрина в посока всички тези деяния да не минават под формата на „непредпазливи“, посочи окръжният прокурор. „Когато един водач под влияние както на алкохол, така и на наркотици се качи на автомобила, той следва да предполага, че неговите възприятия са различни от шофьор, който не е употребявал субстанции. Това означава, че трябва да носи отговорност за евентуален умисъл, а не за непредпазливо деяние“, каза още Дичо Атанасов. 

Вижте още