РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Радослав Рибарски, ПП: Няма подписан документ със срокове за затваряне на въглищните централи

Публикувано на:

Старозагорският депутат от ПП Радослав Рибарски отхвърли твърденията на ГЕРБ, че на 1 август миналата година, Асен Василев е подписал анекс към Плана за възстановяване и устойчивост, който конкретизира по години закриването на въглищни централи. Рибарски ги определи като „подвеждащо политическо послание“. Преди седмица депутатите на ГЕРБ Маноил Манев и Красимир Вълчев посочиха, че с този анекс се задава по години времевият хоризонт, с който всяка една централа разполага, за да намали или спре мощности.

„Посеченият документ не е анекс, а е самият План. Затваряне на въглищни мощности не е залагано по години“, увери Рибарски. Той повтори тезата, че българският План за възстановяване и устойчивост няма поети ангажименти за затваряне или извеждане от експлоатация на въглищни централи. 

По време на брифинга на ПП, се появи Маноил Манев, който предостави на колегите си от ПП хартиен екземпляр от подписания, по думите му, анекс, обвинявайки ги в прикриване на истината. След размяна на реплики между двете страни, сред които и призив за съвместен дебат по темата за бъдещето на „Марица изток“, Манев напусна пресконференцията.

„Отново ще повторя, че няма заложени дати коя топлоцентрала, кога да бъде затваряна. Неразбирането на материята води до подвеждащите твърдения на колегите“, обясни Радослав Рибарски.

От „Продължаваме промяната“ разкритикуваха представената от служебния кабинет енергийна стратегия до 2053г. и обявиха, че няма да я подкрепят, ако тя бъде внесена в парламента за одобрение.

Вижте още