РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Опасно време и в четвъртък

Публикувано на:

Опасно време и в четвъртък. Не се очаква да стихне ураганният вятър, който причини редица щети в страната. Червен код за вятър е обявен за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и В. Търново. Предупреждението е за бурен, поривист южен вятър - фьон с пориви 30-35 m/s в южните части на областите. 

Оранжев код за опасно време е в сила за Видин, София-град, област София, Търговище, Разград, Хасково и Кърджали. 

В останалите области на страната е в сила жълт код. Предупреждението там е за потенциално опасен вятър. 

Облачността в четвъртък ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9 и 14 градуса, максималните – между 16° и 21.

В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части – и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често – значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра – от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10, на 2000 метра – около 2 градуса.

В петък валежите ще обхванат страната, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България. Възможни са и гръмотевици. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите, привечер в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен южен вятър и там максималните температури ще останат над 15 градуса, а валежите ще са предимно слаби и на отделни места.

През нощта срещу събота, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, и там температурите ще се понижат. След краткотрайно разкъсване и намаление на облачността още сутринта в събота от югозапад тя отново бързо ще се увеличи. На много места ще има и валежи, в Западна България - и от дъжд, и от сняг, в Източна - от дъжд. Температурите ще са в широки граници - минимални от около минус 2 в отделни райони в Западна България до 6-8 градуса на изток, максимални - от 4-9 в Западна България до 12-14 в Източна.

Вижте още
От днес на разположение е и Коледният базар, разположен в парк „Пети октомври" и до Универсалния магазин
01/12/2023