РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Официално: Обявиха грипна епидемия в област Стара Загора

Публикувано на:

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Стара Загора е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 17 до 23 януари. Учебният процес ще бъде преустановен, считано от 18 януари.

През последната седмица се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания със заболяемост 317,01 на 10 000 души население.

Висока заболяемост се регистрира сред  възрастови групи от 0-4 и от 5-14 години.

Въз основа на тези данни със Заповед на Директора на РЗИ - Стара Загора от 17 януари се обявява грипна епидемия за област Стара Загора.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от ОРЗ и Грип сред учениците, РЗИ - Стара Загора предложи на РУО – Стара Загора преустановяване на учебните занятия в присъствена форма в училищата на територията на област Стара Загора  за периода 18 – 23 януари включително.

По време на грипната епидемия в област Стара Загора се въвеждат следните противоепидемични мерки:

  1. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца;
  2. Преустановяване на всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в АПМП;
  3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения в ситуации на терминално болни.
  4. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като деца със симптоми на остри инфекциозни заболявания не се допускат в детското заведение. Недопускане до работа на заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. и проветряване на помещенията на всеки час;
  5. Преустановяване провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.;
  6. Всички лица, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба;
  7. Преустановяване на посещенията на търговските центрове, представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти, за лица под 16 години без придружител.
Вижте още