РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Президентът връчи мандата на Нинова с букет червени рози

Публикувано на:

Точно в 10:00 часа, държавният глава Румен Радев връчи третия мандат на парламентарната група на "БСП за България".

Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа при гласуването на проектокабинета му в парламента. Вторият мандат, връчен на "Продължаваме Промяната", бе върнат неизпълнен на президента, след като от партията не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.

Когато Румен Радев посочи партия, тя има недефиниран изрично в конституцията срок, за да излъчи претендент за министър-председател. Парламентарната практика все пак предвижда това да отнеме до седмица, в която текат политически преговори за подкрепа и в рамките на този период да е ясно ще има ли редовно правителство или не.

Според конституцията, когато не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Вижте още