РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Георги Гьоков: Правителство трябва да има, българското общество го очаква

Публикувано на:

„Трябва да продължим политиките на последното редовно правителство, защото тогава тръгнаха много добри политики – и в икономиката, и в социалната сфера. БСП е такава партия, защото участваше в това правителство и тогава се случиха доста добри неща за българите.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на Нова телевизия и допълни, че БСП е от тези партии, които успешно биха се справили с връчването на мандата.

Социалистът коментира думите на вицепрезидента Йотова, че носителят на третия мандат трябва да продължи политиките на служебното правителство: „Служебното правителство въобще не му е работа по Конституция да генерира каквито и да е било политики, аз не знам кои трябва да се продължават. Нормално е да критикуваме провежданите от тях политики, тъй като нашите виждания са в други посоки. Аз не одобрявам техните действия в социалната сфера“, заяви той и даде пример с отстъпката за горивата: „Най-малкото, което трябваше да се направи – когато прекъсват помощта от 25 ст. отстъпка за горивата, да са готови с друга мярка.“

Георги Гьоков е категоричен, че правителство трябва да има и то трябва да се справи със сложната ситуация, в която се намираме. „Така че президентът трябва да прецени кой има най-големи шансове да състави правителство, както и кой би могъл да изведе България от сложната обстановка“, посочи той.

„Ние сме отговорна партия. Всички видяха как подходихме при връчването на първия и на втория мандат – разговаряхме с всички, поставихме на масата своите приоритети. В момента цялото българско общество очаква съставянето на правителство. Едни четвърти поредни избори няма да донесат нищо по различно. Политическата криза ще продължи, докато някой не направи усилия да състави това правителство“, смята още той.

Гьоков обясни, че ако мандатът бъде връчен на “Демократична България“, БСП ще постъпи отговорно и ще разговаря с тях. „Още повече, че имаме решение на ръководните ни органи, че с партньорите от четворната коалиция можем да водим разговори на основата на приоритети“, припомни той и допълни, че ако бъде връчен на БСП, левицата ще свика Националния си съвет.

От действията на ГЕРБ социалистът не вижда особено желание у тях да подкрепят когото и да е за третия мандат: „Виждайки поведението им в залата и атаките към евентуалните им бъдещи партньори, не виждам голямо желание да направят компромиси за третия мандат. Така че тяхната подкрепа за когото и да е било е под въпрос“, заключи Георги Гьоков.

 

Вижте още