РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

През последните дни няма регистрирано замърсяване на въздуха в Стара Загора

Публикувано на:

Няма превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици в Стара Загора през последните дни. Това коментира зам.-кметът по транспорт, чистота и екология Радостин Танев.

"Днес имахме среща в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора и разговаряхме по темата за чистотата на въздуха и мерките, които Община Стара Загора е предприела", обясни Танев. 

"Вижда се и от доклада на РИОСВ, че една от основните причини за повишаване на фините прахови частици е ВиК ремонтът, който се извършва в момента. Другият голям проблем е свързан с печките на твърдо гориво. Община Стара Загора е във втората фаза на проекта LIFE, който гарантира подмяна на печките на твърдо гориво с друг тип. Целта е да бъдат засегнати над 1000 домакинства, на които да бъдат сменени отоплителни уреди и това ще доведе до намаляване на фините прахови частици", каза още зам.-кметът. 

В пет поредни дни в началото на годината са регистрирани превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици в Стара Загора. Отклоненията  са отчетени от автоматичната измервателна станция "Зелен клин" в дните 1-5 януари. Станцията е регистрирала превишения на прахови частици от един до почти два пъти повече от допустимото.  Данните показват, че най-голямо е било превишението на 3 януари.

Вижте още