РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Парламентът задължи МС да се откаже от затварянето на въглищните централи

Публикувано на:

Парламентът задължи Министерския съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост в част енергетика. Със 187 гласа "за", 2 "против" и 9 "въздържал се" депутатите приеха общо решение, синхронизирано в енергийната комисия в парламента. Политическите сили в Народното събрание се обединиха в защита на въглищните централи.

В началото на дебата председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) съобщи, че народните представители от енергийната комисия са успели да се обединят около общ текст на решение. Затова отпаднаха за разглеждане двата проекта, предложени от "Възраждане" и от ГЕРБ-СДС, съответно за изцяло нов план и за промени в съществуващия Плана за възстановяване и устойчивост.

С приетото решение парламентът задължава МС в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия, въз основа на промяна в обективните обстоятелства, невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент и с цел постигане на приоритетите на плана REPowerEU да отправи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК за неговото изменение в няколко раздела.

Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година. МС следва да предприеме такива действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 година.

Текстът от решението за промяна на Плана беше приет единодушно със 185 гласа "за". Текстът за въглищните централи подкрепиха 180 народни представители от всички политически сили и трима се въздържаха. Преди окончателното гласуване на решението депутати отидоха на протеста на синдикатите в защита на енергийната сигурност на страната.

В същото време пред Народното събрание имаше синдикален протест с искане да не се закриват въглищните централи. Част от депутатите излязоха при протестиращите работници от въгледобивни дружества и топлоенергийни централи.


снимка: БТА

Вижте още