РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Общинският съвет подкрепи 8 инвестиционни намерения за фотоволтаични централи

Публикувано на:

Общинският съвет в Стара Загора подкрепи осем инвестиционни предложения за изграждане на фотоволтаични централи върху общински терени. Обсъждането на точките премина при разгорещени дебати и обвинения. 

Гласуването на 5 от 8 предложенията мина на косъм, след като инвестиционните намерения получиха минимума от 26 гласа „За“. Предложенията не бяха подкрепи от „Народен съюз“, БСП, „Демократична България“, „Българска социалдемократическа партия“ и "Възраждане".

Поддръжниците на инвестиционните предложения разкритикуваха противниците, че се опитват да извлекат политически дивиденти и възпрепятстват инвестициите в община Стара Загора. От другата страна отговориха, че местният парламент раздава последните урбанизирани общински терени, с което възпрепятства бъдещи възможности за местната власт. Поради наличието на повече от един инвеститор за два от терените кметът Живко Тодоров е оттеглил предложенията, които ще бъдат обсъдени на редовната сесия в края на януари. Едно от тях е свързано и с най-голямата инвестиция, която е планирана на площ от 1000 декара. 

След даването на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж инвеститорите разполагат със срок от до 24 месеца, в който да преминат всички процедури. След това отново местният парламент трябва да вземем окончателно решение за реализация на инвестиционните намерения. 

Вижте още