РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за причиняване на телесни повреди в условията на домашно насилие

Публикувано на:

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 35 г-годишен мъж за това, че на неустановена дата през месец април 2022 г., в Стара Загора, причинил на 77-годишна жена лека телесна повреда, изразяваща се в болка без разстройство на здравето, като деянието е извършено в условията на домашно насилие  –  престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а вр. чл. 130, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Мъжът е зависим от употребата на наркотични вещества и при необходимост от набавяне на парични средства за закупуването им упражнявал психическо и физическо насилие над майка си и баба си. През 2018 г. е бил осъден на наказание 2 години лишаване от свобода за блудство. През месец април 2022 г. той отново упражнил физическо насилие над 77-годишната си баба, като й искал и пари за наркотици. След деянието се укрил и е издирван до 26 декември, когато посетил адреса на роднините си. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По друго досъдебно производство Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем, на 32 години, за това, че на 23 декември, в Казанлък, не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която  е задължен да се въздържа  от извършване на домашно насилие над майка си на 54 години и сина си на 15 години, като деянието е извършено повторно – престъпление по чл. 296, ал.4 вр.ал. 1  от Наказателния кодекс.

Мъжът е многократно осъждан за престъпления против собствеността . На 25 ноември е бил освободен от затвора и посетил жилището, където живеели майка му и синът му. Той имал забрана да ходи в дома и да ги доближава на разстояние по – малко от 80 метра. Ударил майка си, заплашил я с убийство, след което избягал. Тя и детето се скрили в друга къща. Известно време след това мъжът срещнал сина си на улицата и упражнил физическо насилие спрямо него.

Наблюдаващият прокурор е внесъл за разглеждане в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо. Районен съд - Казанлък е определил мярка за неотклонение „домашен арест“. Наблюдаващият прокурор ще изготви протест срещу определението на съда.

Вижте още