РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Пластики на две праисторически фигурки от Музей „Неолитни жилища“ поставят в Стара Загора

Публикувано на:

На 20 декември, в 14.00 часа, в парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей - Стара Загора, ще бъдат официално представени пластики на две праисторически фигурки. Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на РИМ-Стара Загора.

Пластиките са реплики в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта от експозицията на Музей „Неолитни жилища“. Това са Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско).

Копията на артефактите са с внушителната височина - 1.60 метра, изработени са от „тиково“ дърво. Така те са подходящи за експониране на открито. Благодарение на специално покритие, фигурите ще бъдат предпазени от UV лъчи, вода, както и неблагоприятни метеорологични условия. Пластиките са изработени максимално доближаващи се до оригинала. Техен автор е старозагорският творец Цветан Четъшки.

Целта е да се стимулира интересът на гражданите и гостите на града към богатото културно-историческо наследство на Стара Загора, както и да се популяризира уникалния на територията на Европа музей „Неолитни жилища“. Програмата за туризъм на общината предвижда през 2023 г. да бъдат поставени още две пластики на експонати, които да запознават с историята си малки и големи.

В сутерена на сградата на „Неолитни жилища“ може да бъде разгледана експозицията "Праисторическото изкуство в Старозагорско". Част от нея са прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.

 

Снимка от ателието на Цветан Четъшки

Вижте още