РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Георги Гьоков: По предложение на БСП всички ученици до 4-ти клас ще получават по 300 лв.

Публикувано на:

“На БСП няма как да ѝ бъдат поставяни условия, ние имаме ръководни органи, които взимат решения. В момента те работят по документите за нашия Конгрес, тъй като ще ревизираме програмата и Устава ни.“ Това заяви депутатът от БСП Георги Гьоков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му вече има проведена среща между “Продължаваме промяната“ и ръководството на ПГ на “БСП за България“, но тя е само предварителна. „Има уговорена нова среща, на която кандидатът за министър-председател на ПП - акад. Николай Денков, ще представи приоритетите си. След това ние ще ги разгледаме и ще ги обсъдим на Национален съвет“, уточни той.

Гьоков посочи част от политиките, които левицата провежда в този парламент –минималната работна заплата, безплатните учебници, разширяване на помощта за започване на учебната година за децата. Той даде пример и с предложения на БСП, които пленарната зала отхвърли, като това младежите до 26-годишна възраст да бъдат освободени от данъци, както и подкрепа на семействата за второ и трето дете. „Това е нашата политика, и когато срещнем правителство, което предлага такава политика, ние ще ги подкрепяме, без значение дали е правителство на малцинството или мнозинството“, каза още той.

Според социалиста не е изненада, че БСП отхвърли предложеното от проф. Габровски правителство. „Няколко дни след изборите ние излязохме с решение на Националния ни съвет, че няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, а с “Продължаваме промяната“ ще разговаряме, ако ни поканят“, припомни той и допълни: „Ние няма да подкрепяме личността на акад. Денков, а политиките, които той ще следва. БСП не би отстъпила от традиционните ни политики в социалната сфера“, посочи депутатът от левицата.

„Служебното правителство се изложи с минималната работна заплата“, смята Гьоков и обясни: „През август казаха, че ще предложат тя да бъде 770 лв., след това казаха, че това е дългосрочна политика и няма да предлагат увеличение. Сега обаче, когато БСП направи тази инициатива – да ги задължи да направят минималната заплата 50% от средната за страната, те бързат да внасят минимална заплата с постановление на МС за 770 лв. Това не е ли раздвоение на личността?“, попита социалистът и определи действията като странни.

„Ние в предизборната си програма сме записали и сме го казали още преди да излезе европейската директива, че минималната работна заплата трябва да е 50% от средната“, припомни Георги Гьоков.

Относно работата на 48-ото НС социалистът заяви: „Днес беше един ползотворен ден – приехме Закон за акцизите, за семейните помощи за деца, за социалното подпомагане. По наше предложение всички ученици до 4-ти клас ще получават по 300 лв.“, посочи той, но допълни: „Парламентът не може да роди това, което му е по Конституция – правителство. Това го прави в очите на българското общество с нисък рейтинг.“

Вижте още