РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Сериозен спад на сделките с имоти в Стара Загора - ето защо

Публикувано на:

Динамиката на пазара на недвижимите имоти – покачването на цените, на търсенето и предлагането, последвано от отлив на предлагането или най-малкото от дестабилизирането му спрямо търсенето – засяга цялата страна и по-малките населени места не правят изключение.

Експертите от сайта за обяви за недвижими имоти в Стара Загора Реалистимо изследват проблемите и тенденциите на пазара на недвижими имоти в града, за да откроят онези акценти, които ще помогнат на различните заинтересовани играчи да се ориентират в текущата ситуация.

Спад в сделките с имоти в Стара Загора

От пролетта насам се наблюдава спад в броя на сключените сделки в Стара Загора и областта с почти 10 процента. Това показват данните на Имотния регистър към Агенция по вписванията. Основната причина за този спад е несигурността, произтичаща от високите нива на инфлацията и военния конфликт в Украйна. Тази несигурност се отразява на практически всяка от страните в една сделка.

От гледна точка на инвеститорите, определянето на цена за продажба “на зелено” е много по-трудно, тъй като цените на суровините и материалите се променят практически ежедневно, а доставките са несигурни. Те не могат обаче да променят със същата динамика цените за крайните клиенти, което може да доведе до сериозни загуби и дори невъзможност за завършване на сградите и фалити.

По отношение на предлагането – редица продавачи предпочитат да спрат процеса, докато нивата на инфлация се нормализират, тъй като не искат да получат определена сума пари, която ще бъде много бързо “изядена” от непрекъснато покачващите се цени на основни продукти.

Търсещите имоти от своя страна планират покупка с ясното съзнание, че трябва да вложат наличните си спестявания в материални активи, преди те да са се обезценили. Покачването на цените на имотите обаче ги прави непосилна инвестиция за все повече хора, независимо от факта, че жилищните и ипотечните кредити от банките са все още леснодостъпни, а държавата се опитва да противодейства на инфлационните процеси.

За по-малък пазар като старозагорския средна цена от 900-1000 евро за квадратен метър, а в централната част на града и повече, самофинансирането на 25-30% от сделката е изключително трудно за много от потенциалните купувачи.

Завръща ли се имотният пазар към нормалните си измерения?

Еднозначен отговор на този въпрос не е възможно да бъде даден – не и докато процесите на пазара са все още толкова динамични, водени не от икономическа логика, а от емоционалното състояние на продавачи и купувачи.

Забавянето на темповете на търсене и предлагане е вече осезаемо, дали обаче то ще остане такова или отново ще има ускоряване зависи от два основни фактора. Това са нивата на инфлация и марко-икономическата и политическата обстановки. От техните измерения зависи именно психичното състояние на българите, което обуславя до голяма степен и имотния пазар.

В портала за недвижими имоти Реалистимо е поместена информация за покупко-продажби, наеми и търгове на имоти в Стара Загора. В платформата са поместени както обяви за апартаменти и къщи от частни лица лица, така и имоти предлагани от агенции за недвижими имоти, както и имоти на търг от частни и държавни съдебни изпълнители.

 

Вижте още