РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Медицинският факултет на Тракийския университет дипломира 232-ма студенти

Публикувано на:

В Културен център - Стара Загора се състоя Тържествено връчване дипломите на Випуск 2022 на Медицински факултет на Тракийски университет. На него присъстваха ректорското ръководство на учебното заведение, деканското ръководство на Медицинския факултет, деканите и директорите на всички структурни звена на университета, зам-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и зам.-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов.

През 2022 г. в Медицинския факултет се дипломират общо 232-ма студенти. От тях 94 са студенти със степен "Магистър" от специалност "Медицина" със среден успех "Много добър" 4.69.

60 са български студенти със среден успех "Много добър" 4.71, а 34 са чуждестранни студенти, от които 28 обучавани на английски език, със среден успех "Много добър" 4.72. и 6 обучавани на български език със среден успех "Добър" 4.34.

Освен това се дипломират и студентите със степен „Бакалавър" от специалностите:

- "Акушерка" – 11 студенти с общ успех "Мн. Добър" 4.52;

- "Медицинска сестра" – 24 студенти с общ успех "Добър" 4.45;

- "Лекарски асистенти" – 14 студенти с успех "Мн. Добър" 4.70;

- "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" –18 студенти (15 български и 3 ЧС) с общ успех "Мн. Добър" 4.84;

- "Социални дейности" - редовно и задочно обучение – 19 студенти със среден успех Мн.Добър 5.20;

- "Управление на здравните грижи - 9 студента с общ успех Отличен 5.50.

Абсолвентите от специалност "Организация и управление на социалната сфера" са 10 бакалаври с общ успех "Отличен" 5.67. и 16 магистри със среден успех "Мн. Добър" 5.05.

За втора година в МФ на ТрУ се дипломират студентите със степен „Магистър" от специалност „Здравен мениджмънт" – 17 със среден успех "Мн. Добър" 5.46.

Деканът на Медицинския факултет доц. д-р Юлиан Ананиев приветства абсолвентите с думите:

"Позволете ми, вероятно за последен път, да ви помоля за още малко от това да бъда ваш учител, а вие мои студенти. И така – представете си, че вашият живот е състезание, една писта. И вие сте в самото й начало. Огледайте се! Погледнете човекът седящ в този момент до вас – приятел, колега, спътник в живота. Направете го!

А сега, моля ви, обърнете се към онези, които в началото на това състезание стояха редом до вас и зад гърба ви – вашите родители! Моля ви, погледнете към тях! И накрая, спомнете си за вашите учители. За онзи, първия ви асистент, онзи който ви казва: „Добре дошли!", за първия професор, повдигнал лицето си пред изпълнената от вас аудитория и макар без да усетите той е бил не по малко притеснен или развълнуван от вас. Вероятно ги помните. Знаете които точно са били те. Спомнете си и за последния ден. Денят, в който всеки от вас се е изправил, а срещу него е била подадена ръката на професора, честитейки му последния взет държавен изпит и думите „Честито!".

Животът е един път, състезание, в което вие сте единственият състезател, а в съседната писта стоят – времето и вашето собствено аз! Не бих могъл да ви обещая, че от утре светът ще бъде различен, а вие ще имате най-доброто за което сте мечтали. Не мога да ви обещая и че няма да имате препятствия, че няма да грешите, няма да се разочаровате, че винаги ще има някой който да „ръкопляска" на успехите ви . . .

Мога обаче да ви обещая, че ако направите само едно единствено нещо, вие успешно ще пресечете финала на следващото състезание и ще бъдете победители. Бъдете непримирими! Никога не се оставяйте на случайността. Не спирайте да четете, да се развивате и усъвършенствате! В професията си – бъдете крайни и никога не се примирявайте – борете се за всяка минута живот на вашите пациенти, за всеки дъх, за всяко човешко същество, за всеки един миг на човечност, на разбиране и съпричастност. Не махайте леко с ръка и подминавайки макар и малък за вас проблем, не казвайте „Това не нищо!" За тях, за вашите пациенти, това би могло да бъде ВСИЧКО!

Уважаеми абсолвенти, позволете ми и този път да се обърна веднъж към вашите родители, скъпи родители, семейства, близки и приятели. Благодаря Ви за добротата, мъдростта, грижата и разбирането към вашите деца! Един ден – не далече от днес, вашите малки момчета и момичета, създавайки своите семейства, ще осъзнаят сами жертвата, която вие сте направили. Ще осъзнаят и гордостта, която изпитвате в този празничен момент. Защото не с моментите на радост можем да оценим, това което родителите ни правят за нас – а с моментите на мълчание и тих поглед – тогава, когато въпреки всичко вие скъпи родители сте стояли за тях прошепвайки: „Ти можеш! Аз съм теб!". Благодаря ви!

Скъпи млади приятели – желая ви с гордост и достойнство да упражнявате професията, която сте избрали! Постигайте успехи, а вечер, прибирайки се в къщи винаги намирайте подкрепата и уюта на семействата си! И никога не забравяйте най-важния урок - Бъдете хора!

На добър час!"

Вижте още