РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Община Стара Загора закупи апарат за очен скрининг на деца

Публикувано на:

Немски апарат за очен скрининг при деца „PlusОptiх" ще бъде в подкрепа на превенцията на детското очно здраве. Той бе закупен от Община Стара Загора и предстои да бъде използван в детски ясли и градини. Ще бъде изготвен график за прегледите на старозагорските малчугани. За работата с него не се изискват специални медицински познания.

Целта на скрининга, който ще се извършва с машината, е да се улесни превенцията в ранна възраст и да се осигури възможност за извършване на профилактика и ранна диагностика на евентуални проблеми. Въпреки относително високото ниво на информираност сред родителите по проблема, те недооценяват значението на профилактичните мерки.

Скрининговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог, а при необходимост и съответното лечение.  Според данните, над 80% от откритите в ранната детска възраст очни заболявания са лечими.

Апаратътбе презентиран в старозагорската Детска градина №20 „Мир" миналата година, а днес бе направено показно как да се работи с него и на други медицински специалисти от  общински ясли и градини. В ползите от него се убедиха д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване" и Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование" в Община Стара Загора.

Вижте още