РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Руският център да не бъде в структурата на Регионалната библиотека, настояват от ДБ

Публикувано на:

Руският център да не бъде в структурата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, а да съществува самостоятелно. За това настояват от Демократична България.

"Още преди четири години възразихме срещу създаването на Руския център на територията на библиотеката, както и срещу това, основният му спонсор да е фонд "Русский мир", коментира Димитър Чорбаджиев, председател на групата общински съветници от ДБ в Общинския съвет. 

"Проблемът е, че в момента нашата библиотека, която е 100% общинска собственост и една от най-важните културни институции в Стара Загора, поддържа като част от структурата си Руския център, а той получава финансиране от организация, санкционирана от ЕС. Фондацията присъства в логото и отчета на библиотеката", каза експертът на ДБ Борислав Вълчев.  ЕС започна да въвежда поетапни санкции още през 2014 г. Вчера, Съветът на министрите на ЕС е гласувал да се даде указания на ЕК да се криминализира на европейско ниво неспазването на тези санкции, припомни Вълчев. Обезпокоителен е фактът, че Фондация "Русский мир", която е основният двигател на Руския център в РБ "Захарий Княжески", е в списъка на санкциите от 21 юли 2022 г. Тя е включена в организациите, които подлежат на санкции от Европейския съюз. Председателят на фондацията е в списъка на санкциите на ЕС още от 2014 г. 

От ДБ обясниха, че не са срещу съществуването на Руския център, но смятат, че би трябвало той да функционира самостоятелно и не чрез издръжка от Общината и от фондация, която е под санкции на ЕС. 10 000  лв са отчетени през юни като дарение за Руския център, след това нови постъпления няма. От партията смятат, че заради сумата, дарена от фондация "Руский мир", Община Стара Загора е уязвима. 

"Трябва да се вземат мерки от страна на Община Стара Загора и от РБ "Захарий Княжески", категоричен бе Димитър Чорбаджиев. 

"Доколкото заместник-кметът Иванка Сотирова ме запозна с казуса, финансирането от този фонд е спряно от месеци. Този център няма финансиране и смятам, че по естествен път този въпрос се е решил, тъй като, след като няма финансиране, няма как да съществува", обясни кметът Живко Тодоров.

"Общината няма да издържа Руския център, нямаме заделени средства за това. Тези центрове се издържаха от въпросните дарения. Това е въпрос, решен по естествен път, а сега се повдига чисто политически. Няма опасност Община Стара Загора да бъде санкционирана", допълни Тодоров.

Вижте още