РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване се проведе в Тракийския университет

Публикувано на:

Студенти, преподаватели и служители на Тракийски университет – Стара Загора  за поредна година взеха активно участие в традиционната есенна кръводарителска кампания на Районен център по трансфузионна хематология.  Акцията за безвъзмездно и доброволно кръводаряване се проведе в рамките на 4 дни и благородната идея да помогнат на непознат в нужда прегърнаха общо 180 кръводарители, като 83-ма от тях предприеха тази смела крачка за пръв път.

„По традиция всяка година организираме пролетна и есенна кампании за кръводаряване в Тракийски университет със съдействието на ректорското ръководство. Напролет тази година възобновихме сътрудничеството си след пандемията и се радваме, че младите хора тук и техните преподаватели отново са активни в това добро дело,“, сподели Надежда Сачанова, организатор кръводаряване на РЦТХ - Стара Загора.

Повече от 30 пъти е дарявал кръв гл. ас. д-р Желязко Събев от Аграрен факултет. Като истински вдъхновител, той бе един от първите участници кампанията, давайки личен пример на своите млади колеги. Д-р Събев решава да кръводари за пръв път още преди 20 години, едва навършил 18 години, за да помогне за спасяването на човешки живот. „От тогава дарявам всяка година по два пъти, защото смятам, че това е един дълбоко хуманен акт. Акт, който се надявам все повече и повече колеги преподаватели, студенти и служители да последват.”

И ето че доброто е заразно – в рамките на кампанията общо 83-ма  смели млади хора се присъединиха към благородната кауза и кръводариха за пръв път. Една от тях бе Памела Йотова – първокурсничка от специалност „Ветеринарна медицина“. „Страхотно е да знаеш, че си споделил частица от себе си и по този начин си помогнал за опазването на човешки живот. Радвам се, че подкрепяна от своите колеги, преодолях своето първоначално притеснение и се реших да участвам. Вярвам, че от тук насетне кръводаряването ще бъде неизменна част от моя живот”.

 

Вижте още