РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Община Чирпан получи грамота за най-бърз старт на мерки по новия програмен период 2021-2027

Публикувано на:

Община Чирпан бе отличена от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси" за най-бърз старт на мерки по новия програмен период 2021-2027 г. Грамотата бе връчена от зам.-министъра на труда и социалната политика Наталия Ефремова на официална церемония в София. Признанието е знак за  високата оценка на досегашното изпълнение на социалната мярка по проект от 2019г. Община Чирпан бе първата  община, която подписа договор за изпълнение на проект по мярката „Грижа в дома", която се финансира по ПРЧР 2021-2027.

„Гордеем се, че Програма „Развитие на човешките ресурси" е първата одобрена от ЕК програма в България. Предоставянето на услуги в домашна среда е национална политика. Осигуряването на услуги в дома са важни, защото няма нищо по-добро от това хората да живеят в домовете си и да получават нужните услуги именно там", заяви заместник-министър Ефремова.

„Това за нас е много важен проект, защото обслужва 120 възрастни жители на общината в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, които очакват  да получат услуги в домашна среда. Тази социална услуга е продължение на добре известната мярка „Патронажна грижа", която ние  започнахме още в далечната 2007г. с евросредства от първия програмен период. Сега финализирахме последния проект, стартирал през 2019г. за  61 човека, но поради доброто управление социалните работници  обслужиха още толкова", каза кметът. Той благодари на общинския  екип, разработил европейския проект и на екипа, обгрижващ нуждаещите се. По думите му настоящият проект  продължава със 120 лица, а със средствата ще бъдат увеличени възнагражденията на обслужващите здравно-социалните грижи на хората.  Възрастните от чирпанско са много доволни от специалните услуги, това сочат анкетите на МТСП.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за община Чирпан е 647 264, 40 лева и  е със срок за изпълнение 13 месеца. За да се направи плавен преход на услугата, проектът стартира изпълнението си на 1 ноември т.г., като целта е потребителите да не изпитат никакви притеснения от приключването на единия проект и началото на новия. „Сигурен съм, че ще включим  повече от заложения брой потребители, а увеличената финансова издръжка на услугата ще позволи достойно заплащане труда на лицата, които обгрижват крайно нуждаещите се и хората в риск от изолация. Проектът е приоритетен за малките села, в които е ясно изразена тенденцията от застаряване на населението и наличието на мобилна социална услуга, която да обхване нуждаещите се", подчерта кметът. Той се надява след приключването на този проект да се намери начин услугата да продължи и хората да не останат без подкрепа в началото на зимния сезон през декември 2023 година. „Най-доброто би било услугата да стане държавно делегирана дейност", подчерта кметът.

Вижте още