РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Петима старозагорски алпинисти изкачиха връх Ама Даблам

Публикувано на:

Петима старозагорски алпинисти са изкачили успешно връх Ама Даблам, висок 6 812 м (според други източници 6 828 м), считан от мнозина за един от най-красивите върхове на планетата. Това са Жеко Вътев (изкачва се за втори път, след експедицията от 2009 г.), Стефан Вътев (негов син), Нели Йорданова, Ивелина Божкова и Калин Иванов. Шестият член на експедицията не е успял да изкачи върха – поради дискомфорт във височината му се е наложило да остане на базовия лагер.

След изтощително почти 12-часово изкачване, българите стъпват на върха между 13:00 и 14:00 часа местно време на 3 ноември 2022 г. След кратък престой за снимки на върха ги е очаквало почти 1000-метрово нощно спускане с рапели към един от долните лагери. 

Преди тях само седем българи са изкачвали Ама Даблам – четирима мъже и три жени (шестима през ноември 2009 г. и една жена през ноември 2021 г.).

Жеко, Нели и Ивелина са членове на Алпийски клуб “Железник” в структурата на Туристическо дружество “Сърнена гора”, а Калин е член на ски клуба към дружеството.

Очаква се групата да се завърне в България в понеделник, 14 ноември.

Ама Даблам официално е обявен за третият най-популярен непалски връх за изкачвания с разрешително от непалските власти. Името му, преведено на български, означава “Огърлицата на майката” – дългите хребети от всяка страна на върха са като ръцете на майка (ама), прегърнала детето си и висящия ледник, смятан за даблам – традиционната двойна висулка, съдържаща изображения на боговете, носена от жените шерпи. В продължение на няколко дни, снагата на връх Ама Даблам е заела почти цялото източно небе за всеки, който е тръгнал към базовия лагер на Еверест – най-популярния височинен трекинг маршрут в света. Заради своите извисяващи се хребети и стръмни стени, Ама Даблам често е наричан “Матерхорн на Хималаите”. Значимостта и красотата на върха е увековечена върху непалската банкнота от една рупия.

Вижте още