РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Зам.-кметът Иванка Сотирова: Нека сме добър пример за поколенията напред

Публикувано на:

С тържествен общоградски ритуал по традиция бе отбелязан Деня на народните будители в Стара Загора. Честването тази година съвпада с век от първото празнуване на 1 ноември у нас, както и със 100-годишнината от кончината на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Методий. Денят започна с утреня в храм „Св. Теодор Тирон", а малко по-късно бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан за отслужване на Божествена св. Литургия. След панихида на гроба на митрополит Методий, литийно шествие се отправи към паметника му в едноименния парк в Стара Загора за общоградско поклонение пред живота и делото на дядо Методий.

„Честваме паметта на всички народни будители – знайни и незнайни. Възхваляваме техния подвиг и тяхното дело. Днес прекланяме глави пред живота и подвига на тези свидни чада на Майка България", започна словото си Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. „Честит и благословен празник на всички будители. На всички, които ревностно пазят своята история", каза още Владиката. От името на Старозагорския епархийски съвет, митрополит Киприан връчи най-високото отличие на Старозагорска митрополия - орден „Св. ап. Карп I-ва степен", на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски", с декан доц. д-р Ивайло Найденов за особени заслуги при съхранението на православното учение и изграждане на достойни свещенослужители и будители. Отличен с Благодарствена грамота за участие в двудневната програма за отбелязване на 100-години от кончината на Митрополит Методий бе младият пианист Арсений Ангелски от Държавното музикално училище в Битоля.

„Всички вие, които сте тук днес, сте народни будители, даряващи духовност, възпитаващи в знание поколенията. Особено днес, тук, пред впечатляващия паметник на Митрополит Методий, трябва да сме отговорни към съхраняването на паметта, за да развиваме бъдещето. Нека показваме на младите хора важните ценности в модерния ни свят. Нека градим с тях и за тях знание, духовност, да съграждаме България, такава каквато ни е завещана от предците ни.  Днес имаме нужда от смирение, от повече разбирателство, последователност. Благодаря на всички съвременни будители, които всеки ден дават добрия си пример. Да пребъде Стара Загора, да пребъде България!", изрече пред събралото се гражданство зам.-кметът на общината Иванка Сотирова.

Думи за будителското дело изрекоха Велизар Велев и Ема Станчева от Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора.

С поднасяне на венци и цветя от името на местни и държавни институции, политически и обществени организации и признателни граждани завърши ритуала пред паметника на Митрополит Методий Кусев.

Празничната програма за Деня на народните будители продължава с литературно четене от 14.30 часа в пенсионерски клуб „Августа Траяна" под мотото  „1 ноември – низ от светли имена" -  гостува библиотека „Родина". От 16.00 часа, през централната пешеходна зона на Стара Загора ще премине дефиле на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче", а след това от 17.00 часа, в парк „Пети октомври" ще започне и концерт на малките таланти.

От 17.30 часа, във фоайето на Културен център „Стара Загора", ще бъде представена изложба „Изследване на фрагмента & дизайн 37" –  дело на студенти от специалност ПОИИГД към Тракийския университет. От 18.00 часа, ще бъдат обявени и наградени победителите в тазгодишното издание на Графичен форум за млади автори в изложбена зала „Байер".

Кулминацията на празничните прояви е връчването на наградите „Анастасия Тошева" за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора и наградите на Съюза на учените. Началото е в 18.00 часа, в залата на Културния център. Програмата включва и празничен концерт на Военен духов оркестър към Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора.

По повод 1 ноември, Регионален исторически музей ще работи без вход и до 18.00 часа.

Вижте още