РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Паветата остават по част от улица "Св. Княз Борис"

Публикувано на:
След среща на представители на Творческия колектив "На улицата" с кмета Живко Тодоров, в която участва и арх. Младен Иванов, главен архитект на града, беше постигнато съгласие, че в отсечката на улица "Св. Княз Борис", между "Цар Иван Шишман" и "Руски", платното следва да бъде изпълнено отново изцяло с павета - а не с асфалт (както беше предвидено в текущия проект). Обсъжда се павиране и на съседни улици - за създаване на нова атмосфера на мястото. И в останалите части на улицата паважът частично са запазва, както предвижда досегашният проект.
Това е конкретен резултат от срещата - по предложение на кмета Тодоров. По негова идея се предвиждат и артистични градоустройствени намеси в зоната на Пазара и по улица "Сава Силов". Творческият колектив "На улицата" ще следи изпълнението на проектите, включително този по "Св. Княз Борис". Предвижда се засаждане на нови дървета от вида на рожковите, които придаваха на улицата неповторим вид, но бяха отсечени заради лошо състояние.   

До това развитие се стигна, след като в града имаше оригинални форми на протест по повод премахването на паважа и дърветата, както и мобилизация в социалните медии. Парти за сбогуване с паветата - така бяха кръстили протеста си старозагорци. На пясъка в ремонтирания участък се появи и импровизиран плаж с шезлонги, а още преди това отстранените павета се бяха сдобили с очи и надпис "накъде". Преди това пък имаше маратон на четене. Междувременно, отсечени дървета бяха превърнати от граждани в нетрадиционни саксии за цветя, а една сутрин дънерите осъмнаха с гравирани стихове на старозагорски поети.    
"Смятам, че заедно с Творческия колектив работим много добре и стигаме до доста добри идеи и решения за града. Ще се подберат паветата, които стават и са еднакви по размер, за да няма разминаване, и те ще се наредят. Тази отсечка не е толкова натоварена от тежката техника на пожарната и няма да е проблем", коментира пред zagora.bg кметът Живко Тодоров. 
Вижте още