РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Двама старозагорци със санкции за неспазване на карантина

Публикувано на:

Не можем да решим всички проблеми, които гражданите поставят. През последните три дни има множество въпроси, поставят се различни казуси, особено за придвижването между градовете, но заповедта на Министъра е ясна: пътува се само по спешни случаи, по съответния ред. Ние си вършим съвестно и коректно работата, но само докъдето ни стигат правомощията“, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Има осигурени палатки за служителите на МВР, които извършват проверка на 10-те КПП-та на входно-изходните пътни артерии, намиращи се на територията на Стара Загора. Проведени са разговори с ръководството на ОД МВР, проверяващите да влизат в положение на хора, които по медицински нужди трябва да преминат през пунктовете. Кметът уточни, че всякакъв вид медицинска документация би могла да бъде използвана, за да се докаже необходимост.

Тодоров допълни още, че Община Стара Загора е предприела всички мерки ежедневно да се прави пълно обеззаразяване на целия град, за да бъде максимално ограничена възможността от зараза. Временно е преустановена работата на Автогара Стара Загора като целта е да бъде намален пътникопотокът от хора, които пътуват от едно населено място в друго и те да се насочат към по-малки превозни средства. „Нека всички бъдат солидарни, че се намираме в извънредно положение“, апелира Тодоров. Той обясни, че спирането на междуселищните линии на обществения транспорт, както и редуцирането на градските автобусни и тролейбусни такива, има за цел да ограничи струпването на много хора на едно място, за да се запази здравето им.

Тодоров обясни, че са предприети и мерки за облекчаване на бизнеса в Стара Загора. Ресторантьорите и наемателите на общински обекти, извършващи търговска дейност, няма да плащат наеми за срока, в който продължава извънредното положение.

За да бъде максимално близо до хората и в тяхна подкрепа, ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, напомни, че Общината навременно е създала организация за доставка на лекарства, както в града, така и в малките населени места.

Има двама санкционирани граждани, за които е установено, че не спазват карантинния период. „По информация на МВР вече са направени и стъпките за образуване на досъдебно производство. Напомням, че отговорност се носи според Наказателния кодекс. Следим отблизо списъците, които имаме от Регионалната здравна инспекция, за да бъдем стриктни в контрола“, подчерта секретарят на общината Делян Иванов.

Целият наличен ресурс е навън. Има много нарушители, убеждаваме се всеки ден, защото минаваме покрай детските площадки, парковете – все се намира по някой, който се смята за по-умен от останалите. Хванатите в нарушение ще бъдат сериозно санкционирани“, подчерта и кметът.

В помощ на всички граждани, които търсят информация, на официалния сайт на Община Стара Загора има изработена специална секция, в която хората могат да се информират, както и да открият синтезирана най-важната информация, свързана с мерките за ограничаване на вируса.

Вижте още