РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Задържаха мъж, влязъл през нощта в жилището на възрастни хора, за да търси пари и вещи

Публикувано на:

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 40-годишен мъж, който през нощта на 9 септември влязъл в чуждо жилище – апартамент, собственост на възрастно семейство – жена на 80 години и мъж на 85 години, като е употребил за това сила - натиснал с ръце и отворил прозорец на стая, и ловкост – покатерил се последователно на покрива на обществена сграда по предпазна метална решетка на прозорец на апартамент и оттам до прозореца на жилището - престъпление по чл.170 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 9 септември в полицията е получен сигнал от граждани, живущи в 8-етажен жилищен блок в Стара Загора, че неизвестни лица се катерят по фасадата на сградата, като се захващали по металните решетки на терасите. Опасенията на гражданите били, че са се насочили към апартамент на втория етаж, където живеело възрастното семейство. Двамата били трудноподвижни. При пристигането си полицейските екипи установили, че в дома на възрастните хора на втория етаж бил влязъл непознат мъж, за когото е установено, че е задържания. Той започнал да тършува в стаите. От шума мъжът се събудил, успял да стане, а след него и жената. Те попитали мъжа какво прави в жилището, при което той им отвърнал да си мълчат, продължил да търси пари и вещи, след което бутнал мъжа на земята и отишъл на терасата. Успял да прескочи към съседна сграда и избягал. Мъжът е бил обявен за издирване и на 19 октомври 2022 г. установен и задържан от полицията. В жилището не са установени липси на пари и вещи. 

Видно от приложената криминалистическа справка, задържаният има участие в множество кражби, като след извършване на деянията се е укривал. Той е бил осъждан на „лишаване от свобода“ и последното наказание от година и половина е изтърпяно през юни 2022 г. След привличане в качеството на обвиняем, с постановление на наблюдаващия прокурор, мъжът е задържан за срок до 72 часа.

На 20 октомври, Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ и то бе уважено.

Вижте още