РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Библиотека „Родина” посреща 160-годишнината си като уважавана и забележителна публична библиотека

Публикувано на:

Въпреки извънредното положение и невъзможността да празнува с читатели, за екипа на старозагорската Библиотека „Родина” 25 март е особено тържествен, защото дългогодишната и авторитетна публична библиотека отбелязва впечатляваща годишнина. На красив пролетен ден, изпълнен с прелестна символика – Благовещение, библиотека „Родина” бележи 160 години от своето създаване. Едва ли случайно за начало на нейното летоброене тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци са избрали този чудесен християнски празник. Те са положили началото ѝ с 51 тома книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци.

Формулирали са своята благородна цел: „Да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”. 17 години по-късно книгите на първата старозагорска библиотека са изгорели в пламъците, опожарили през 1877 г. Стара Загора. Тогава са изпепелени старопечатни и възрожденски издания, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева... – книжовници, учители и общественици, записали имената си в историята на Стара Загора с нещо съзидателно и достойно за уважение. Сега за втори път за последния век и половина библиотеката е принудително затворена, а читателите ѝ са далеч.

Екипът на Библиотека „Родина” в Стара Загора ще отбележи своята 160-годишнина с програма през втората половина на 2020 г. Съобразявайки се със скромния си бюджет, ще предложи на четящите старозагорци срещи с интересни и популярни творци по повод издаването на най-новите им книги, както и ценни изложби. Акцент през юбилейната година ще бъде и ХХХVІІ издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, с което ще завършат възстановените Есенни литературни дни в Стара Загора.

Вижте още