РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Мъглиж и Николаево със съвместен проект в подкрепа на децата от уязвимите групи

Публикувано на:

Община Мъглиж изпълнява проект "Хъб за функционално свързани социални и образователни услуги в подкрепа на децата от уязвими групи и техните семейства". Той се реализира с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, и е на стойност 977 429 лв. Продължителността му е 24 месеца. 

Бенефициент по проекта е Община Мъглиж. Народно читалище "Пробуда - 1869" и Община Николаево са партньори по проекта, чиято цел е създаване на възможности за всеки да живее здравословно, отговорно и независимо. Ще бъдат включени 350 души.

В рамките на проекта, в Мъглиж и Николаево, ще бъдат изградени два модерни физкултурни салона. Целта му е да се даде възможност на малцинствени групи за достъп до образование, здравеопазване и спорт. 

"Община Мъглиж винаги е била пример за това как различните етноси съжителстват заедно. Почти половината от населението е от малцинствените групи. Липсата на образование пречи на семействата да се включат, както в икономиката, така и да получават социални придобивки", коментира кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Той допълни, че Мъглиж от години се опитва да интегрира малцинствените групи. Това, обаче, е доста тежка задача за ръководството на малка община.

"За съжаление при липсата на държавна политика се налага да се търси международно финансиране, за да се започне реална интеграция", каза още Гавазов.

По проекта ще бъдат назначени 14 специалиста - ромски медиатори, педагози, учители по български език и физическо възпитание. Ще бъде доставено и иновативно спортно оборудване. 

Вижте още