РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Музикалното училище и операта със споразумение за сътрудничество

Публикувано на:

Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност подписаха директорите на Национално училище за музикални и сценични изкуства /НУМСИ/ ”Христина Морфона” Красимир Къшев и на Държавна опера-Стара Загора  Огнян Драганов. В Споразумението е записано, че Операта ще осигурява концертни изяви на ученици като солисти на оркестъра, както и участие на ученици в спектакли, а също и при възможност като стажанти в различните звена.

„Преди 5 години нашето участие бе един Годишен концерт с оркестъра на Операта на сцената на Операта. Оттогава досега с нашите възпитаници бяха възстановени 2 спектакъла – „Лелята на Чарли” и „Макс и Мориц”, и сътворени нови 2 – „Класният се жени” и „Робинзон Крузо”, каза Красимир Къшев.

„Целта ни е образованието да е атрактивно, децата да знаят повече за професията, която ще изберат – музикантската. В оркестъра на Операта работиха ученици от НУМСИ, а в хора на Операта сега също участват ученици. Такова споразумение Операта има и с Националната музикална академия. Не е лесно едно дете да получи професионална сцена за изява, това трябва да знаят и родителите. При нас децата получават тази сцена и това ги отличава от другите им връстници, които също се занимават с изкуство в различни формации. За учениците от НУМСИ ще подготвим специални карти с намаление за посещение на наши спектакли, а генералните ни репетиции ще са отворени за тях”, каза Огнян Драганов.

„Най-щастливи от съвместната ни работа са децата – да бъдат на една сцена с професионалистите от Държавна опера-Стара Загора. Това е особено полезно и за родителите – да видят как децата им сбъдват своите мечти”, подчерта Нели Хазан, главен художествен мениджър на НУМСИ.

В предстоящите съвместни планове на училището и Операта са поставяне на нова българска детска опера и редица съвместни инициативи за отбелязване на важните годишнини – през 2024 г. 50 години от създаването на НУМСИ и през 2025 г. – 100 години от началото на Старозагорската опера.

Вижте още