РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Новата артистична зона на Стара Загора ще приюти празнична програма от събития

Публикувано на:

Новата артистична зона на Стара Загора около централната отсечка на уличката "Сава Силов" ще приюти празнична програма от събития.

Всяка събота през декември (7, 14, 21 и 28-ми) в Къщата на архитекта ще отваря врати базар за изкуство "Коледният дух".

На 29 декември Къщата ще стане и джаз сцена. На 9 декември от 19:00 ч. в Кукления театър започва коледен благотворителен концерт с участието на ученици от класовете по поп и джаз пеене и китара на музикалното училище „Христина Морфова" в Стара Загора.

На 18 декември улицата "Сава Силов" ще стане естествен декор на една  нетрадиционна изложба на сурвачки от общинския конкурс за
рисунка и сурвачка „Сурва, весела година".

На 21 декември, в 11:00 ч. е премиерата на детския куклен спектакъл „Коледно чудо". Специален гост ще бъде Дядо Коледа. Старецът ще остане и за следващия ден, 22 декември, когато пак от 11:00 ч. ще започне коледен концерт.

Декемврийската програма идва след първия по рода си артистичен маратон „На улицата", който беше през септември. Той даде и символичното начало на новата артзона в града. Тя обхваща родната къща на поета Веселин Ханчев и още няколко важни за града сгради, в които от години се случват културни
събития. Там е и катедралният храм „Св. Николай", който днес отбелязва и
храмовия си празник.

Творческият колектив "На улицата" бе създаден от група активни старозагорци, благодарение на Държавния куклен театър, Къщата на архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед", Държавната опера, Dolap.bg и др. Помагат още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато", бистро „Пегас". Наскоро се случи и първото от много време насам разчистване на пустеещата къща на поета Веселин Ханчев, която се намира на улица "Сава Силов". Целта е в следващите години да се включат още места и творческата отсечка да се превърне в активна градска мрежа.

Вижте още