РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Роботи събраха малки и големи в IT гимназията в Стара Загора

Публикувано на:

В ПГКНМА „Проф. Минко Балкански" се проведе първото от редица безплатни събития „Super Октомври“, които представят на младежите от Стара Загора и региона различни видове технологии. То беше под надслов „Роботите идват в Стара Загора“ и успя да събере десетки ученици от прогимназиален и гимназиален етап, студенти, представители на бизнеса и преподаватели в най-новото училище в града.

Специалисти от различни компании демонстрираха пред посетителите новостите в роботиката и разказаха какви са възможностите пред младежите, които проявяват интереси в областта. Участниците изпробваха сами различни видове роботи. Сред тях бяха умно кошче за отпадъци, система за изчисляване на качеството на въздуха, използвана в училища и детски градини, дрон, използван за намиране на изгубени хора в планините и други.

Участниците в събитието успяха да научат още как се програмират роботи и как се използва изкуствен интелект при тях, като същевременно с това имаха възможността да се запознаят с вдъхновяващи специалисти от IT сектора.

Гости на събитието и демонстратори бяха ученици от клуб по роботика от СУ „Неофит Рилски" в Харманли. Младите ентусиасти бяха изработили проект на поточна линия, който показаха на своите съученици. Те направиха и демонстрация на живо на разработен от тях гласов асистент.

Събитието беше организирано съвместно с Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). Роботите, с които учениците извършваха реални операции бяха осигурени от компаниите, които членуват в нея.

Следващото от поредицата от събития и работилници, насочени към учениците от града и региона - „Super Октомври“, е „IT за всеки: Момичетата и технологиите“. То ще се проведе на 15. октомври отново в сградата на IT гимназията в Стара Загора.

По време на еднодневната работилница момичета, които имат интерес в технологиите или са любопитни да научат повече за тази динамично развиваща се индустрия, ще могат да се срещнат с вдъхновяващи дами, успешно реализирали се в IT сектора. Освен лекциите е предвидена и специална експо зона, в която да се докоснат до различни технологии. На интерактивна дъска, те ще могат да играят игри, които отново ще им разкрият богатите възможности в технологиите. Предвидени са и други тематични занимания по отбори. За всички участнички има предвидени различни награди, изненади и подаръци.

Целта на работилницата е момичетата да бъдат мотивирани, вдъхновени да се ориентират към обучение с технологичен профил още след 7. клас, с което да си осигурят сигурна работа в едни от най-търсените професии в света.

Линк към събитието: https://fb.me/e/27Dp179P5

Събитията от „Super Октомври“ се провеждат като част от международната програма Meet and Code. Организатори за града са доброволци от IT бизнеса в партньорство с Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора и местни IT компании.

 

За ПГКНМА „Проф. Минко Балкански"

Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи ПГКНМА „Проф. Минко Балкански" е открита през 2020 г. В нея се обучават ученици в няколко специалности – програмиране, програмиране на изкуствен интелект, компютърна графика. Основната цел на училището е да използва иновативни методи на преподаване, с които да подготвя младежите за професиите на бъдещето. Гимназията работи в тясна връзка с бизнеса и учениците могат да се обучават от едни от най-изтъкнатите специалисти в региона и в страната.

За „Super Октомври“

„Super Октомври“ e поредица от събития, насочени към младежите от Стара Загора и региона. По време на тях те ще могат да изпробват на живо модерни роботи, ще се запознаят с вдъхновяващи специалисти от IT сектора и ще учат някои от най-популярните програмни езици. Всички събития са безплатни с предварителна регистрация. Освен лекции и експо зона, по време на инициативите са предвидени и различни интерактивни занимания, с които младежите ще натрупат освен теоретични и практически познания в различни направления.

За Meet and Code („Запознайте се и програмирайте“)

Meet and Code („Запознайте се и програмирайте“) е инициатива, насочена към деца и младежи на възраст между 8 и 24 години. Основната цел е те да се запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин в рамките на финансирани от инициативата специални събития. Очакванията са чрез събитията младите хора да разберат колко забавно е програмирането и как то може да се използва, за да се дава живот на различни идеи. Младите хора имат възможността и да разберат как се развиват IТ технологиите и какво влияние оказват върху цялостния ни живот. Организаторите на инициативата се надяват, че запознавайки се с широкия спектър от технологични и дигитални теми, младежите ще бъдат стимулирани да развият нужните им в съвременния свят дигиталните умения.

В инициативата участват над 20 страни, сред които Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казахстан, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания и др. Събитията от програмата Meet and Code в България се осъществяват с подкрепата на SAP, Techsoup, Фондация Граждански инициативи. Организатори за Стара Загора са доброволци от IT бизнеса в партньорство с Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора и местни IT компании.

Вижте още