РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Представители на Българския фермерски съюз обсъдиха наболели проблеми в сектора със заместник-министъра

Публикувано на:

Представители на Българския фермерски съюз проведоха среща със заместник-министъра на земеделието Георги Събев и експерти от ведомството. Причината са затрудненията при изпълнение на одобрените проекти по Мярка 16 „Сътрудничество", Подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ".

Основният проблем, който членовете на съюза изтъкнаха са забавянията от страна на Държавен фонд „Земеделие" в плащанията и разглеждането на подадените отчети.

Одобрените бюджети по мярката обаче не отговарят на реалните пазарни условия поради динамичните промени в икономическата обстановка с оглед на високите нива на инфлация и военния конфликт в Украйна. Отказът от кредитиране от страна на банките на бенефициентите по програмата (ДЗЗД-та), поради липсата на генериране на търговска печалба и оборот, съответно и липсата на собствено имущество, което да послужи като обезпечение, също е сред посочените проблеми.

От Българския фермерски съюз предложиха и решения на проблемите, сред които са ускоряване на процеса и спазване на сроковете от ДФЗ при възстановяване на извършените от оперативните групи плащания, а също и създаване на механизъм за пряко кредитиране от ДФЗ на одобрените бенефициенти, с цел предотвратяване неизпълнение на проектите.

От своя страна представителите на Министерството на земеделието се ангажираха с проследяване на забавянията и по-бързото разплащане, както и за воденето на преговори за възможностите за кредитиране.

Вижте още