РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

170 творци събра Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев"

Публикувано на:

170 автори бяха част от тазгодишното издание на Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев". Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър Брацов", Регионална библиотека „Захарий Княжески". То се провежда всяка година с подкрепата на Народно читалище „Николай Лилиев" –2005" – Стара Загора и Народно читалище „Даскал Петър Иванов – 1988" – Стара Загора. В състава на конкурсното жури влязоха утвърдени имена от съвременния литературен живот – председател бе Таньо Клисуров, а членове Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов и Йордан Пеев. Медийни партньори на конкурса са списание „Птици в нощта" и вестник „Литературен глас".

И трите награди бяха спечелени от поетеси от София. Първа награда получава Павлина Йосева за стихотворението си „Криво хоро". Второто място зае стихотворението „Всичко тече, всичко се променя" на Красимира Макавеева, а „На арената" на Елена Ватрачка заслужи третото място.

Журито връчи и поощрения на Женя Димова от Казанлък за стихотворението „Час по литература" и на Милчо Петров от София за „Лято след черен сняг". Всички лауреати от конкурса получават Почетна грамота.

От 1 август стартира подаването на творби, които да участват в конкурса, чиято цел е  да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години.

Срокът за участие бе до 10 септември, а журито заседава на 18 септември и единодушно отличи най-добрите сред авторите. С обявяването на наградените се дава и своеобразно начало на Есенните литературни дни в Стара Загора. Те ще завършват с отчитането и церемонията на друг обичан и уважаван форум - Национален конкурс за млади поети „Веселин Ханчев". Награждаването на младите поети в 39-ото му издание ще се състои на 28 октомври.

Вижте още