РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Хитовият мюзикъл "Есмералда.Парижката Света Богородица" на 6 и 7 октомври

Публикувано на:

На 6 и 7 октомври на сцената на Държавна опера-Стара Загора от 19:00 часа ще видите пищния мюзикъл „Есмералда.Парижката Света Богородица”, който през лятото в три поредни вечери препълни Античния форум „Августа Траяна”.

Старозагорската опера /с директор Огнян Драганов/ триумфира достойно със своята първа грандиозна постановка на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица”. Премерен ход в избора на творческия екип с гарантирано постижение с присъствието на големия италиански хореограф Марио Пиаца, който има зад гърба си сериозен творчески актив от хореографии на театрални постановки и мюзикъли. Още повече, че е имал възможността да „пие вода от извора” в Ню Йорк.

Блестящо завоевание и на тази територия от Балета на Старозагорската опера, който отдавна няма нужда от представяне. Изключителен певчески избор от красиви гласове и артисти, за които новото предизвикателство се превърна в начин на живот в продължение на няколко месеца. Великолепна интерпретация на всичките немалко на брой главни роли, в които солистите съхраниха своята индивидуалност и се подчиниха на сложната амалгама от режисура, хореография и музика. Чудесни хор и оркестър, подплатен от рок група!

Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Освен многобройните екранизации по мотиви на романа са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че “Парижката Света Богородица” може да послужи като основа за опера и дори самият той написал либрето. Диригентът Владимир Бошнаков споделя, че в момента, в който се е сблъскал с музиката на „Есмералда-Парижката Света Богородица”, е видял „едни „музикални асансьори“, нещо, което не може да се определи като тенор, баритон, сопран, мецосопран…Солистите се „разхождат“ по един огромен диапазон и покриват не само музикален, но и психологически диапазон от пресъздаване на душевни състояния. От мюзикъл, както и маестро Марио Пиаца казва, правим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 + увертюрата всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места – драматична, но много мелодична“.

На 6 октомври в ролите ще видите: Есмералда-Михаела Филева, Фролло-Марин Русинов, Грингоар -Николай Моцов, Квазимодо-Борис Тасков, Фебюс /Феб/  - Богомил Спиров, Клопен -Александър Панайотов, Фльор де Лиз-Гергана Николаева.

На 7 октомври съставът е: Есмералда -Тереза Бракалова, Фролло-Денис Иванов, Гренгоар - Николай Моцов, Квазимодо-Валери Турманов, Фебюс /Феб/- Димитър Райчев, Клопен - Денис Бояджиев, Фльор де Лиз - Ивона Иванова.

„Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от общество, което е забравило самото значение на човечността, произведение, което говори за любов”, казва Марио Пиаца, хореограф.

Вижте още