РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Талантите от квартет Светоглас разкриват тайнството на българската полифония

Публикувано на:

С уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията, квартет „Светоглас" се нарежда сред най-популярните и обичани български фолклорни формации. Певците представят  една своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика.

Старозагорската публика ще има удоволствието да чуе талантливите мъже навръх Празника на града – 5 октомври, от 11.00 часа, в залата на Художествената галерия.

Формацията е създадена през 2009 година от Даниел Спасов и Милен Иванов - солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове". Към нея се присъединяват младите певци Станимир Иванов и Виктор Томанов. Оригиналните творчески търсения на формацията превеждат на съвременен език древната българска музикална традиция с нейните различни багри и нюанси.

Новото във вокалната и сценична практика на „Светоглас" е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения.

Изключително успешни у нас и по света са поредиците техни концерти под мотото „Тайнството на българската полифония". Гласовете им звучат еднакво добре както в големите църкви и катедрали, така и в престижни концертни зали и фестивали.

През 2012 година излиза първият албум на „Светоглас", наречен „Колелото на живота". През 2014 година по покана на гръцката музикална компания „Музика резервата" формацията записва проекта с църковни песнопения „Моление Господне". През 2019 година певците реализират третият си музикален проект с концертни записи „Песента на славея".

През 2013 година, формация „Светоглас" осъществява изключително успешно турне в Русия. Взискателната публиката в големите концертни зали и филхармонии на градовете Самара, Толияти, Вологда, Казан, Перм и Екатеринбург аплодира изпълненията на четиримата певци.

Следващата година година квартет „Светоглас" получава специална покана за участие във фестивала "Музика на вярата" в Казан и участва в откриването на изложбата "Тракийско злато от България - легендите оживяват" в Държавния исторически музей на Москва.

Изключително престижни са самостоятелните турнета на „Светоглас" в Норвегия, Русия, Испания, Великобритания, Белгия, Италия, Колумбия, Унгария, Турция, Швеция, Франция, на фестивала за духовна музика в Драмен - Норвегия, на фестивала за църковна музика „Maestro de la Roza" в Овиедо - Испания, на международния музикален фестивал в Картахена Колумбия, на фестивала "Три Култури" в Мурсия - Испания, на международния фестивал за църковна музика "Fausto Flamini" в Рим, на международния фестивал "Musiche della Terra" в Чериана - Италия, на подиума на престижната зала на Фондация "Juan March" в Мадрид - Испания.

Вижте още