РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Поредица от безплатни събития за ученици с интереси в технологиите в Стара Загора

Публикувано на:

Под наслов „Super Октомври“, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански“ става място за среща на учениците и технологиите. В поредица от събития младежите от Стара Загора и региона ще могат да изпробват на живо модерни роботи, ще се запознаят с вдъхновяващи специалисти от IT сектора. Ще учат някои от най-популярните програмни езици. Всички събития са безплатни с предварителна регистрация. Освен лекции и експо зона, по време на инициативите са предвидени и различни интерактивни занимания, с които младежите ще натрупат освен тероретични и практически познания в различни направления.

Роботите идват в Стара Загора

Първото събитие „Роботите идват в Стара Загора“ ще се проведе на 08.10.2022 г. в сградата на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. В рамките на деня, IT гимназията ще стане домакин на цял „град“ от роботи. Специалисти от различни компании ще демонстрират пред посетителите новостите в роботиката и възможностите пред младежите с интереси в областта. Събитието е насочено към ученици в прогимназиален и гимназиален етап, но е отворено за всички останали хора, които искат да се докоснат до последните новости в роботиката. Ще се видят на живо различни роботи и ще могат да научат повече за това как се програмират роботи и изкуствен интелект. Съвместно с ПАРА – асоциацията по роботика, ще срещнем младежите със специалисти от бизнеса, които ще им разкажат за това отделно направление в технологичния сектор, кои са най-популярните роботи, които се използват в индустрията. От компаниите ще осигурят роботи, с които учениците ще могат да извършват реални операции.

IT за всеки: Момичетата в технологиите

Следващата събота, на 15.10.2022 г., отново в сградата на IT гимназията на ул. „Стефан Сливков“ 7 ще се проведе събитие ”IT за всеки: Момичетата и технологиите“. По време на еднодневната работилница, момичета, които имат интерес в технлогиите или просто са любопитни да научат повече за тази динамично развиваща се индустрия, ще могат да се срещнат с вдъхновяващи дами, успешно реализирали се в IT сектора. Освен лекции, по време на събитието има предвидена специална експо зона, в която момичетата ще могат да се докоснат до различни технологии. На специална интерактивна дъска, те ще могат да играят различни игри, които отново ще им разкрият богатите възможности в технологиите. Предвидени са и други тематични занимания по отбори. За най-добрите има предвидени различни награди.

Целта на работилницата е момичетата да бъдат мотивирани, вдъхновени и да им бъде вдъхната увереност, за да се ориентират към обучение с технологичен профил още след 7 клас, с което да си осигурят сигурна работа в едни от най-търсените професии в света.

Python: Битка на Кодове 2

Последното събитие от SUPER месеца в компютърната гимназия е втора част на провеждания вече курс “Python: Битка на кодове - работилница за ученици в горните класове на гимназията, с която ще получат или надградят знания по един от най-популярните езици за програмиране в момента – Python.

С този 2-дневен курс (2 дни по 5 часа), младежите ще работят с един от най-модерните и привлекателни в момента езици – Python. Този модел е вече изтестван това лято и успя да привлече доста кандидати. С второто издание се цели да се надградят знания и да се даде възможност на още младежи с интереси в програмирането да работят с модерни езици. В Стара Загора, тази година езикът Python се представя за първи път сред младежи от местните училища. В края на курса, участниците ще бъдат разделени на отбори, които ще се състезават помежду си със своя код, написан на Python.

Събитията се провеждат като част от международната програма Meet and Code –инициатива, която съществува от 2017г. и подкрепя създаването на различни дигитални умения сред младежите. Страните, които участват са над 20, включително Австрия, Босна и Херцеговина, България, Гърватска, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казакхстан, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания и др. Събитията от програмата Meet and Code се осъществяват с подкрепата на SAP, Techsoup, Фондация Граждански инициативи. Организатори за града са доброволци от IT бизнеса в партньорство с Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора и местни IT компании.

Вижте още