РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С интересна програма отбелязаха Деня на туризма в Стара Загора

Публикувано на:

На 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма. По този повод в Стара Загора се проведоха различни инициативи.

Ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева откри форум на тема „Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие". Събитието имаше за цел да акцентира върху привличането на туристи в уникалния за страната ни Музей на религиите. Форумът бе организиран от общинския съветник от „Група за истината за Стара Загора" Янко Янков, с подкрепата на Община Стара Загора.  В него участие взеха представители на науката, образованието, историята и духовенството, както и на браншови организации.

„Първо искам да честитя на всички Световния ден на туризма. След тези така трудни 2 години и предизвикателствата на пандемията се усеща нуждата от това да се събираме повече, лице в лице, заедно. За поклонническия туризъм има много какво да кажем и трябва да го правим все повече. В нашата страна съществуват над 4000 обекта, които са подходящи за развитие и надграждане на културно-историческия туризъм., че заедно със Старозагорската света митрополия, без която това няма да бъде възможно, както и с подкрепата на цялата гражданска общност, можем да постигнем големи успехи. Възможностите, които има нашият регион са големи и ще се радвам, че днес ще говорим за тях, ще надградим знания и обогатим опита си взаимно. Успех!", каза в приветствието си зам.-кметът на Община Стара Загора.

По повод празника, както и предстоящия Ден на Стара Загора, Туристическият информационен център днес даде начало и на игра под мотото „Обичам да пътувам, защото...". Всеки желаещ да се включи и спечели подарък от ТИЦ, може да отиде на място в центъра и да попълни специален талон. Наградите ще бъдат изтеглени с томбола на 5 октомври.

Разнообразна и съвместна програма събра усилията на Туристическия център, Регионалния исторически музей, както и туристически агенции, хотели и заведения, за да бъдат полезни на най-младите специалисти в областта на туристическите услуги. Ученици от паралелките „Организация на туризма и свободното време" и „Организация на хотелиерството" на Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня" се запознаха отблизо с работата в хотелски комплекс, както и с тънкостите на занаята.  Динамичният им вторник завърши в Регионалния музей, където участваха в професионална дискусия. Те бяха посрещнати от зам.-кметът Милена Желева и Маргарита Крумова, началник отдел „Туризъм и младежки дейности". „Днес видяхте палитрата на туристическия бранш – от хотелите, ресторантите, туристическите центрове и музейните обекти. Имате възможност да общувате директно с представители на този така важен отрасъл, да черпите опит от Вени Петрова, която е председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, както и от нашите експерти. Намерете това, което ще ви е полезно и ще ви мотивира в бъдещото кариерно развитие", сподели с учениците Милена Желева. Тя припомни пред тях, че само след седмица Стара Загора ще  бъде домакин на Годишната среща на българските туроператори и агенции.

Инициативите са подкрепени от туристическа агенция „Валден Тур", а няколко старозагорски заведения ще имат „Happy hour" - от 16.00 до 18.00 часа, в Деня на туризма, за да отбележат празника – Селва кафе, Селект, Вог и Хелоу.

Вижте още