РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

„Бал с маски” открива оперния сезон 2022/23 година на Старозагорската опера

Публикувано на:

На 14 октомври от 19.00 часа новият оперен сезон 2022/23 започва за Държавна опера-Стара Загора със спектакъла на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. Изборът на заглавието за официалното откриване на наситения със събития, премиери, престижни международни гастроли нов творчески сезон кореспондира с мотото на Старозагорската опера „Традиция и модерност”, което илюстрира тенденциите в управленската и репертоарна политика на театъра. С премиерата на „Бал с маски“ бе открито 51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство през ноември миналата година. „Бал с маски” отново ще зарадва почитателите на оперното изкуство със своята впечатляваща сценична реализация, в която „постановъчният екип уверено е приел принципите на интерпретиране на модерен театър, на ХХІ век, като се спазва съвършено партитурата. Дори може да се каже, че в известен смисъл „Бал с маски“ надгражда като постановка „Атила“ и „Сънят на Пилат“. Съвършено изчистена сцена, обрано, но точно използване на мултимедия, вкарване на художественото осветление като „действащо лице“, разкриване на характери, социални групи, обществени взаимоотношения чрез цвета на костюма и особено чрез фантастичните маски. Браво на художника Каталин Йонеску-Арборе. Режисьорът Славчо Николов винаги е търсил съвременен прочит на класическото произведение. Този път той открива причината за конфликтите в съвременното общество в липсата на контакти между хората, в отчуждението, в самокапсулирането, в размиването на ценностите. От липсата на комуникация се раждат фалшивите новини, много от които са с фатален край. Николов дистанцира всички действащи лица. Те са обладани от нестихваща жажда за реваншизъм, за мъст, за смърт…(Колко много прилича това на днешното българско общество?!) Единствено забранената любов между Рикардо и Амeлия им разрешава за един миг само да се докоснат…Сетне дългът ги разделя, за съжаление завинаги. Само те двамата и чистият и предан Оскар са в бели дрехи… (И днес, макар и много рядко се срещат чисти човеци).”- написа Росица Ранчева непосредствено след дългоочакваната, два пъти отлагана заради пандемията,  премиера на „Бал с маски”.

На 14 октомври зрителите ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в главните роли - в ролята на Рикардо за първи път гостува тенорът с международна кариера Александър Шулц. Своя сценичен дебют на родна сцена ще направи в ролята на Амелия сопраното Таня Иванова, а в ролята на Ренато гостува световно признатият румънски баритон  Йонуц Паску. В ролята на  Оскар зрителите ще видят и чуят Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Дякова. Участват още солистите Валери Турманов, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Костадин Якшев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакъла на операта „Бал с маски” ще дирижира Майкъл Енгелбрехт от Нидерландия, носител на Първа награда от VIII Международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021/. Майкъл Енгелбрехт печели и първата награда на Международния майсторски клас и конкурс за оркестрово дирижиране в Будапеща, където членовете на MÁV Budapest Symphony Orchestra го избират за победител.

Вижте още