РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Георги Гьоков, БСП: Ангажираме се да работим за запазване на „Марица-изток"

Публикувано на:

Българската енергетика да е сигурна, социално поносима, финансово стабилна, предвидима и професионална – тази приоритетна цел е на „БСП за България", поставена още преди пет години. Когато говорим за този сектор днес, отчитаме множество проблеми, за спешното им решаване е необходимо повишаване ролята на държавата като регулатор и активен участник в процесите", с тези думи водачът на старозагорската листа Георги Гьоков, екс социален министър,  откри срещата на тема: „Енергетика. Проблеми и възможни решения за „Марица – изток". В нея участваха експерти, синдикалисти, настоящи и бивши  ръководители в мините, рудниците, министерството на енергетиката, народни представители в различни мандати, представители на браншовите профсъюзи, строители на ММИ и други милеещи за комплекса да функционира, както в най-добрите си години.

Спирането частично или изцяло на „Марица – изток" означава енергийна катастрофа за страната и социален взрив за региона.  Трябва да полагаме и бъдещи усилия това да не се случи до изчерпване на въглищния ресурс", категоричен е бившият зам.-министър на енергетиката Иван Айолов в периода 2013г.-2014г. – кандидат за народен представител на левицата. Той акцентира върху необходимостта от национална енергийна стратегия и генериращите мощности, обслужващи ежедневната товарова диаграма на страната. Айолов припомни вярната посока за развитието на българската енергетика с конкретните действия, предприета по времето на министър Драгомир Стойнев. „Още в този период БСП доказа, че това което обещава – го върши", подчерта Айолов. Според него трябва да се модернизира енергийната система и да се преосмислят политиките за страната, съобразно собствените ни ресурси – въглища, хидроенергиен потенциал и развитие на ядрената енергетиката.

Състоянието на „Марица-изток" е страшно тревожно", заяви и д-р инж. Тенчо Кайряков, бивш зам. изпълнителен директор на „Мини Марица изток" ЕАД. По думите му синдикалистите са тези, които трябва да алармират в обществото и в държавата за проблемите с всичките законови форми.  На срещата той илюстрира  с чертежи коефициенти на разкривка, технологични опасности и решения с оглед безпроблемно развитие на рудниците, както и инвестиционни грешки и перспективи с оглед съхранение и правилно функциониране на комплекса.

Синдикалистите определиха като един много тревожен документ за „Марица-изток" Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). „Записаното в него  - 40% намаление на емисиите още преди две години силно притеснява и днес комплекса. Това означава рудник и половина да се затвори, да не говорим за централите. Има начини за промяна и всички ние ги чакаме" – заявиха  с безпокойство представителите на КНСБ и „Подкрепа". Те съпоставиха планове, финансово състояние, неимоверния  труд на работниците, периодите без части и ремонти, усилията на всички, които сигнализират за проблемите, но за съжаление решения все няма и това е обезсърчително. Те считат, че „Марица-изток" трябва да е в дневния ред на следващите парламент и правителство с ярка национална отговорност.

„Като не работят мините и ТЕЦ-овете и целият Балкански полуостров остава, с малки изключения, на тъмно. Ако проектът на газ в комплекса се беше случил – сега всички щяхме да сме потърпевши. Като се каза „зелена сделка" – всички се фокусираха върху ТЕЦ-овете и Маришкият басейн. Жалко е, че когато в Брюксел се защитават  позиции, не  се коментира, че ние 2014г. сме си изпълнили ангажиментите  за намаляване на емисиите през 2020г.", поясни зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев – кандидат за народен представител на „БСП за България". По думите му  44% от замърсяването на атмосферния въздух  в страната идва от транспорт, едва 30% - от големи горивни инсталации, това е официална статистика. Странното е, че целият фокус е съсредоточен върху  ТЕЦ-овете. Българската енергетика в момента не замърсява така, както  се обяснява, това лесно може да се провери,  за онези, които замърсяват - държавата да си влезе във функциите. Що се касае за НПВУ може да бъде  променен, заради извънредните обстоятелства в Европа, счита Кръстев.  

В срещата участва и бившият депутат Таско Ерменков, председател на съвета по енергетика на БСП. Според него последователна политика в областта на енергетиката единствено е провеждала БСП, единствените успехи на българската  енергетика са по времето, когато министерството е водено от социалист. България се нуждае от стратегия за устойчиво енергийно развитие, защото това ще създаде социална и икономическа сигурност на страната. Той припомни всички действия по инициатива на българските социалисти за запазването на комплекса. „В края на м. януари 2020г. в парламента, след  изслушване на министъра на енергетиката за въглищните централи, по наше предложение бе взето решението да се закрепи финансово ТЕЦ Марица-изток 2 и българското правителство да не се съобразява  с европейската политика и да гарантира работата на комплекса. БСП винаги е заставала на страната на „Марица-изток", каза Ерменков и призова да се съди за партиите и политиците по това, което са направили.

Няма да предадем интересите на региона си. Бъдещето на Стара Загора е пряко свързано с бъдещето на „Марица-изток". Днес големите енергийни инфраструктурни проекти, газови връзки и коридори с доказана икономическа ефективност могат да се реализират само с държавна подкрепа, която е от изключително значение и за въглищните централи с цел максимално удължаване на живота им, както и на въгледобива. Депутатите на БСП и парламентарната група на левицата в 48 НС се ангажираме да работим за запазване на комплекса  и предотвратяване поемането на каквито и да било ангажименти, които възпрепятстват работата му", заключи водачът на старозагорската листа на „БСП за България"  Георги Гьоков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Вижте още