РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стартира „Седмицата на пожарна безопасност“

Публикувано на:

През тази година се навършват 117 години от началото на пожарното дело в България. От първи януари до момента броя на излизанията на пожарна техника са с 16% повече спрямо същия период на изминалата година. През 2022 година пожарникарите са били на 2325 произшествия, за същия период на миналата цифрата е 2005. Ръстът за летния период е с 17%. От първи юли до вчера, огнеборците са реагирали на 1081 произшествия, миналата година са били 923 броя. Директорът на пожарната в Стара Загора комисар Стоян Колев съобщи, че от началото на годината пет пъти са помагали на съседни области при гасене на пожари и други бедствия, както и че в тежки ситуации, също са получавали помощ от колегите си в страната.

Бе показан специален видеоклип, изработен от местните огнеборци и посветен на „Седмицата на пожарна безопасност“.

Главен инспектор Злати Дрянов, началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ показа съдържанието на специално подготвена раница, която при бедствени ситуации да даде възможност на засегнатите да разполагат с най-важните неща за два-три дни. Специалистите съветват във всяко домакинство да има раница, която да съдържа бутилирана вода, консервирана храна, лекарства, копия на лични и други важни документи, дрехи, фенер.

На 14 септември е професионалният празник на пожарникарите. В „Седмицата на пожарната безопасност“ във всички Районни служби по пожарна безопасност и защита на населението в област Стара Загора се провеждат дни на отворените врати. Предвидена е възможност за провеждане на демонстрации на пожарна техника, след предварителна уговорка с представителите на пожарните служби, както и популяризиране на доброволчеството, разясняването на възможности за обучения на доброволци. Предстоят посещения на деца от детски градини в пожарните служби по места, както и провеждането на обучителни семинари за популяризиране на младежките противопожарни отряди и конкурс за детска рисунка.

В РСПБЗН-Стара Загора и РСПБЗН-Казанлък гражданите ще могат да разгледат рисунки, фото изложба, както и музейни експонати и предмети, свързани с историята и развитието на пожарното дело в област Стара Загора.

В 10.00 часа утре в сградата на РД ПБЗН-Стара Загора комисар Стоян Колев ще връчи награди на пожарникари от ръководството на МВР и ГД ПБЗН.

Вижте още