РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Красимир Вълчев: Най-добрата социална политика е да намалим цените на горивата, на газа и на електроенергията

Публикувано на:

По време на предизборната кампания кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС в Старозагорския избирателен район са направили срещи и кръгли маси с представители на различни сектори - в сферите на социалната политика, бизнеса, енергетиката, строителството, здравеопазването, спорта. Предстоят още две - в секторите здравеопазване и култура, съобщи областният координатор на ГЕРБ Радостин Танев.

"Темите бяха за цените на тока, газа и горивата, за намаляване на административната тежест. Големият проблем за всички е инфлацията. Ние сме отворени за критиките и предложенията на различните браншове, които със своята експертиза могат да помогнат да излезем от кризата, в която се намира държавата. Тези наши срещи ще продължат и след кампанията", увери Танев и отново изброи местните приоритети: отсечката от магистрала "Тракия" до Стара Загора, ремонт на пътя за Нова Загора, изграждането на Индустриална зона на летището и цялостен ремон на УМБАЛ "Киркович" за 20 млн. лева, както и още 8 милиона за нова медицинска техника. "Водим позитивна кампания и няма да се поддадем на каквито и да било провокации, откъдето и да идват", допълни Радостин Танев.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев припомни, че "това са четвъртите парламентарни избори в рамките на година и половина, което е проекция на кризата в държавата. Разговорите ни с хората бяха 90% професионални и приятелски, и под 10% политически. Констатирахме високо сходство в разбиранията за същината на проблемите. Политическата криза е в основата на всички останали. Чувства се безвремието, липсата на реактивност в управлението, проблем е административната тежест. Когато системата се остави на чиновническата инерция, тя става още по-жестока. Всички сектори желаят отговорно, способно управление, с незабавна реакция на пораждащите се проблеми. Това нещо го нямаще последната година и половина. Продължава да е силно чувството на тревожност във връзка с предстоящия отоплителен сезон. Очакванията за 2-3 пъти по-високи сметки са напълно реални. Сметки, които не може да поеме нито един домакински бюджет, нито един бизнес, нито един бюджет на публична организация. Затова максимум до месец и половина след конституирането на Народното събрание трябва да имаме решение за удължаване на компенсациите за тока, решение за компенсации за газа и решение за горивата. Ние сме ги предложили - конкретни решения. Най-лесно е за тока - просто да се удължи действащото решение. Благодарение на това, че имаме фонд "Сигурност на електроенергийната система" ние не минаваме през бюджета и много бързо правим компенсациите. А парите в този фонд ги имаме благодарение на "Марица-изток" и АЕЦ "Козлодуй" най-вече. Не бяха взети свръхпечалбите на производителите на фотоволтаична енергия, защото когато предложихме миналата година покрай мораториума едно изключение, видяхме как бившите управляващи много бързо се задействаха в чат групите им с есемеси да защитят лобистките интереси на спонсорите си".

Продължаваме да твърдим и сме твърдо убедени, че най-добрата социална политика в следващите месеци е да пресечем и намалим цените на горивата, на газа и на електроенергията, обясни Красимир Вълчев.

"За първи път от 25 години имаме реално обедняване и това се чувства. Увеличава се нивото на икономическа несигурност, на тревожност у хората. Инфлацията е по-голяма от ръста на доходите, средно за страната. За първи път от 22 години ще бъде отчетена и обратна конвергенция на доходите у нас спрямо средноевропейските, измерени по паритет на покупателна способност. Докато за две десетилетия доходите в България се увеличиха от 28 на 55 процента от средноевропейските, тази година ще имаме раздалечаване заради високата инфлация. Това, което хората не виждат като проблем, но ние го виждаме, гледайки през числата и държавното управление, и много ни тревожи, е вероятността да изпаднем в бюджетна криза. Имаме предпоставките за това, без още да сме в такава, но сме в навечерието й. Трябва да предприемем действия за стабилизиране на бюджета, най-вече за увеличаване на събираемостта (заявили сме, че няма да увеличаваме данъци, но имаме голям потенциал за увеличаване на събираемостта). 20% в номинално изражение се е увеличило потреблението последната година, а само 2,5% е увеличението в приходите от ДДС, които са функция на потреблението. Тоест имаме 17,5% намалена събираемост", каза още водачът на листата на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев.

Той допълни, че "Марица-изток" е основна тема, която продължава да тревожи работещите в района и бизнеса. Вълчев е категоричен, че трябва да се предоговори ангажиментът за намаляване на емисиите, който е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост - тоест това да стане на по-разумни стъпки и паралелно с технологии за намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Планът за справедлив преход трябва да се изработи наново с участието на заинтересованите страни. 

"Изненадани бяхме колко много са успели нашите опоненти да внушат на немалко хора, че ГЕРБ е поела ангажимент за закриването на комплекса. Такъв ангажимен няма и никога не е имало. Да, България се солидаризира с така наречената "Зелена сделка" на европейско ниво, но тя включва единствено ангажимент за въглеродна неутралност до 2050-та година. Дотогава има достатъчно време да направим инвестиции и в междинни, и в крайни технологии. Ще се кандидатства и за проекта за водородна долина, мисля, че дори вече е направено. Озеленяването на света е задължително и неизбежно, но то не трябва да става за сметка на самоубийството на региона".

Радостин Танев припомни, че референтните дати за намаляване на емисиите от въглищните тецове (2026 г.) с прехвърляне към други икономически сектори на най-малко 12 000 работни места и най-късната планирана дата за "приключване и поетапно извеждане от експлоатация" (2038 г.) са записани в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, входиран за обществено обсъждане на 23 август 2022 г.

"Всички сме наясно, че по това време не ние управлявахме. Това е доказателство за несъстоятелността на тезата, която нашите опоненти се опитват да прокарат, че ние сме тези, които искаме да затворим тецовете. Трябва да е ясно, че ние сме гарант за скъсването и премахването на този безумен Териториален план, който е вкаран за обществено обсъждане няколко часа, преди да бъде сменено правителството на Кирил Петков със служебното. Народните представители от ГЕРБ няма да продадат региона си за нечии други интереси", категорично заяви Радостин Танев.

На изборите на 2 октомври за ГЕРБ – СДС се гласува с № 24 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Вижте още