РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Живко Тодоров: Териториалният план погребва региона, ако се наложи ще преминем към гражданско неподчинение

Публикувано на:

Община Стара Загора ще се противопостави по всякакъв възможен начин на изготвения Териториален план за справедлив преход. 2026 година е нереалистична дата и ние не сме  готови за това, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той, заедно с кметовете на Раднево и Гълъбово, са изпратили общо становище до служебния премиер и министъра на енергетиката, че не са съгласни с така изготвения документ.

"Този Териториален план погребва региона и трябва да бъде преработен. За област Стара Загора като референтни точки са взети две конкретни години - 2026г. за намаляване на емисиите от въглищните централи и 2038г. като най-късната планирана дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация. Съкращават се работни места (първоначално 12 000), но няма конкретика в какво ще се инвестира, а е задължително да има. Да се заложат Индустриална зона "Марица изток", Индустриална зона Летище Стара Загора. Този, който е изготвил плана да излезе пред хората с името си и да каже защо иска да затрие един регион. Стара Загора няма да приеме подобен начин на решаване на проблема", категоричен е кметът. 

Той допълни, че ако няма развитие, ще бъде организирана подписка.

"Ако и тогава не бъдем чути, ще преминем към гражданско неподчинение и аз, като кмет, ще бъда на първа линия", каза още Живко Тодоров. 

Вижте още